Dezvăluirile unui fost procuror. Numele lui Victor Ponta, în dosarul lui Sebastian Ghiţă
Mărturii incredibile în faţa magistraţilor Înaltei Curţi în dosarul în care este cercetat deputatul Sebastian Ghiţă: şantaj prin postul său de televiziune şi intervenţii în faţa lui Victor Ponta, pe atunci premier, pentru a pune într-o funcţie înaltă un apropiat.
Fostul procuror Liviu Tudose, cel care este arestat în dosarul în care este cercetat şi Sebastian Ghiţă, a povestit că deputatul este cel care a insistat să aibă discuţii cu Victor Ponta.
Potrivit anchetatorilor, pe vremea când era premier, Victor Ponta i-ar fi promis unui procuror din Ploieşti un post important. Era răsplata pentru că l-ar fi ajutat cu informaţii din dosare pe deputatul Sebastian Ghiţă. În dosarul lui Sebastian Ghiţă se vorbeşte şi despre şantaj. Procurorii spun că deputatul ar fi ameninţat şi un om de afaceri cu o campanie de denigrare pe postul Realitatea TV, al cărui manager era la momentul la care s-ar fi petrecut infracţiunea.
Acuzaţiile de scurgere de informaţii care îl vizează pe Sebastian Ghiţă pornesc de la un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti care ducea la un apropiat al acestuia – preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Martori, dar şi fostul şef al Parchetului, Liviu Tudose, care e acum arestat în dosar, vorbesc despre felul în care ar fi decurs lucrurile.
Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că Tudose le-a mărturisit magistraţilor că-l ştie pe Ghiţă din anul 2000, soţia sa fiind colegă cu actualul deputat. Despre ancheta în care erau vizaţi mai mulţi afacerişti prahoveni, abonaţi la contracte cu CJ Prahova, procurorul a spus că la un moment dat s-ar fi conturat ideea că finanţările aveau legătură cu Mircea Cosma. El a negat acuzaţiile DNA, potrivit cărora ar fi furnizat date privind percheziţiile sau interceptările telefonice dispuse în acest dosar.
În august 2013, Tudose a fost naşul de cununie al lui Vlad Iacobescu, apropiat al lui Ghiţă. „În ceea ce priveşte acuzaţia legată de luare de mită, arăt că l-am cunoscut pe Victor Ponta în august 2013, când a venit fără să ştiu că este invitat la nunta la care am fost naş”, a spus Tudose.
El a explicat că a discutat cu premierul despre copii, despre tinerii căsătoriţi şi de faptul că fiica procurorului urmeză cursuri de pian.
Tudose a mai povestit că în octombrie 2013, Sebastian Ghiţă l-ar fi vizitat acasă, moment în care şi-ar fi exprimat nemulţumirea legată de anchetă şi că s-au pus măsuri asiguratorii în acest caz. Ancheta era deja publică, se făcuseră deja percheziţii şi erau implicate şi alte instituţii ale statului.
În noiembrie şi decembrie 2013, ancheta ducea către Consliul Judeţean,moment în care Ghiţă l-ar fi vizitat acasă pe Tudose.
„Cel mai probabil într-o fază în care cercetările erau conturate, Ghiţă Sebastian Aurelian, aflându-se în vizită la mine, s-a aşezat în genunchi, în faţa mea şi m-a rugat <>, referindu-se la Cosma Mircea. Arăt că, la momentul respectiv, Ghiţă Sebastian Aurelian se afla sub influenţa băuturilor alcoolice”, a declarat Tudose, potrivit surselor citate.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a mai spus în instanţă că nu i s-a părut firesc să fie vizitat acasă de Ghiţă. „I-am spus-o şi lui, dar arăt că aceste vizite erau inopinate, mă trezeam cu el la poartă şi mă vedeam pus în situaţia de a face scandal să îl dau afară şi chiar l-am dat de vreo 3 ori”, a precizat Tudose.
Procurorul a explicat că i-ar fi spus deputatului că voia să plece încă din 2011 din Parchetul Curţii de Apel. „La data de 19 ianuarie 2014, nu reţin că mi s-a comunicat prin intermediul finului meu, dar probabil că aşa a fost, Ghiţă Sebastian mi-a transmis <> Pe 20 ianuarie 2014 m-am dus la sediul Guvernului şi am avut o discuţie de 1-2 minute cu domnul Victor Ponta. Arăt faptul că am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea şi la acel moment nu am ştiut pentru ce”, a precizat Tudose, potrivit surselor judiciare.
Procurorul a povestit că s-ar fi dus într-o zi de luni la Palatul Victoria.
„În cursul discuţiei de 1-2 minute pe care am avut-o cu prim-ministrul, acesta m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau ONPCSB. I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date, respectiv ce post, cerinţele postului, să nu existe impedimente legale legat de oamenii cu care aş lucra, practic a fost o modalitate de a evita un rsăpuns ferm pentru că mi-a fost ruşine să-l refuz în mod distinct. Mie, personal, această deplasare la fostul prim-ministru mi s-a părut forţată şi de aceea am încercat să am această atitudine de refuz elegant faţă de această ofertă”, a precizat Tudose, potrivit surselor judiciare. Procurorul a spus că verificase situaţia de la ONPCSB şi că observase că toate posturile erau ocupate, dar nu verificat situaţia de la DLAF.
Theodor Berna, denunţător în dosarul lui Sebastian Ghiţă
Procurorii citează declaraţii ale altor martori potrivit cărora şi fostul şef al Poliţiei Prahova, Viorel Dosaru, ajuns de asemenea în arest, îi furniza lui Sebastian Ghiţă date din anchetă.
În ceea ce priveşte acuzaţiile de şantaj, acestea au fost formulate de omul de afaceri Theodor Berna.
Patronul Tehnologica Radion le-a spus procurorilor că Sebastian Ghiţă i-a cerut să încheie un contract în valoare de 500.000 de euro pentru servicii furnizate de Asesoft, servicii care în realitatea nu ar fi existat, pentru a înceta atacurile mediatice prin intermediul postului TV pe care îl administra la vremea respectiva.
Sub imperiul presiunii create de Ghiţă Sebastian şi de teama ca societatea să nu-şi piardă beneficiarii, în cazul în care postul de televiziune Realitatea TV ar fi continuat atacurile mediatice, denunţătorul a acceptat propunerea lui Ghiţă Sebastian Aurelian.
Între timp, Sebastian Ghiţă a mers la Parlament pentru a-şi studia dosarul: „O să le prezint calitatea denunţătorilor şi o să o fac şi publică, să ştiţi toţi şi să vedeţi toţi cum arată azi un denunţător în România, cu peste 10 dosare penale şi nu ştiu câte arestări în ceea ce priveşte acest dosar şi acuzaţiile de aici sunt absolut nevinovat, pare o veşnică încercare să mi se pună în cârcă lucruri. Nu doar pe mine m-a denunţat acel personaj căruia îi spunem om de afaceri, Răzvan Alexe, ci şi pe procurorul care l-a cercetat şi l-a închis şi mă întreb dacă nu cumva e o răzbunare a acestui personaj şi care e calitatea morală în faţa societăţii să denunţe un procuror care l-a anchetat, un om care a vândut droguri, a făcut contrabandă şi ajunge să înfunde un procuror. Am încredere în judecata colegilor şi îi voi ruga să nu voteze, chestiunea cu imunitatea parlamentară e falsă”.
În acelaşi dosar în care se cere aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă, parlamentarul este acuzat şi de conducere fără permis.
Sursa:digi24.ro