658x0_Re-exposure_of_DiacovProcurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, critică Conceptul de reformare a Procuraturii făcut public ieri și propus pentru dezbateri publice. Potrivit lui Diacov, acest document nu corespunde intereselor naționale și a fost elaborat de „niște necunoscuți”.

Întrebat cum comentează intenția de a lichida Procuratura mun. Chișinău, pe motiv că menținerea acesteia „nu este justificată”, procurorul a făcut o paralelă între instituția pe care o conduce și Procuratura din Găgăuzia.

„Mai este vreo capitală în lume care să nu aibă Procuratură? Procuratura mun. Chișinău are același statut ca și cea din Găgăuzia. Ați găsit vreun cuvânt în acest concept despre Procuratura din Găgăuzia? Nu! Care-i ponderea acesteia și care e cea a Procuraturii mun. Chișinău unde este concentrat aproape jumătate din potențialul țării? Procuratura este o instituție integră și unică a statului și aceleași principii trebuie aplicate peste tot”, este de părere Ion Diacov.

Ion Diacov își pune „întrebări retorice” și vizavi de intenția de a crea o nouă procuratură specializată pe lângă Procuratura Anticorupție – Procuratura pentru combaterea crimei organizate. „Procuratura activează astăzi după principiul teritorial. Procuratura mun. Chișinău conlucrează pe orizontală cu Inspectoratul de Poliție al capitalei, deci, procurorul are susținere operativă și activitatea este eficientă. Procuratura asta pe care vor s-o instituie cum va activa? Sau se creează o procuratură pentru o persoană anume? Dacă cineva doreşte ca eu să plec din procuratură, eu sunt pregătit moral să cedez. Dar să distrugă o instituţie de bază a Procuraturii, cum este Procuratura mun. Chişinău, pentru a înlătura o persoană, asta miroase a altceva, numai nu a reformă”, zice procurorul capitalei.

Cât despre membrii comisiei care au elaborat Conceptul de reformare a Procuraturii, Ion Diacov zice că sunt „niște necunoscuți”. „Chiar nu există personalități în țara asta care să poată lua o așa decizie importantă într-o problemă care durează de 20 de ani? Președintele comisiei este un avocat, Vladislav Gribincea, care prin definiție este o persoană privată și are interese ca Procuratura să fie o instituție slabă, să fie redusă la zero. Poate acesta să facă asemenea propuneri? Procuratura este unul dintre pilonii statului care îi cheamă pe toți, de la vlădică până la opincă, să respecte legea și deciziile care o privesc nu pot fi luate de niște persoane incognito”, crede procurorul.

Ion Diacov a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că nu este de acord, practic, cu nimic din acest Concept și, dacă ar fi să decidă, i-ar da acestuia „zero șanse” de implementare.

Sursa: ziarulnațional.md

(166 accesari)