„Declarăm că protestatarii au dreptul la libertatea de întrunire și de exprimare atât potrivit legislației italiene și a standardelor internaționale și europene privind drepturile omului, cât și potrivit legislației moldovenești. Protestele au fost organizate de moldoveni stabiliți în Italia, și nu de entități sau partide politice din Republica Moldova. Toate protestele au fost autorizate potrivit legislației italiene”, se spune în declarație.
Reacția vine după ce reprezentanții Partidului Șor au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au debordat de acuzații în adresa Diasporei, inclusiv de „divizarea populației” și chiar violențe.
Totodată, eurodeputatul italian Martusciello a publicat o postare pe rețelele de socializare adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, prin care a prezentat protestul din Torino ca fiind unul violent și antidemocratic, iar Partidul Șor – ca un partid pro-european.
„La fiecare protest a fost prezentă poliția italiană care a urmărit respectarea ordinii publice. Niciun protestatar nu a fost reținut pentru violențe și nu a fost constatată încălcarea ordinii publice. Mai mult ca atât, la Torino, forțele de ordine și-au scos căștile și le-au înlocuit cu berete, lucru imposibil în caz de violențe”, spun reprezentanții Diasporei.
Totodată, aceștia subliniază că, în cadrul protestelor, participanții și-au manifestat indignarea față de coruperea alegătorilor moldoveni de peste hotare de către Partidul Șor înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 în Republica Moldova.
Participanții la proteste și-au exprimat profunda revoltă față de faptul că justiția capturată din Republica Moldova îl protejează pe Ilan Șor. Deși a fost indicat ca principalul suspect și beneficiar al „furtului miliardului” în rapoartele Kroll, după circa 2.5 ani, încă nu există o hotărâre definitivă de condamnare a lui Șor pentru frauda bancară.
„Participanții la proteste își exprimă nedumerirea față de utilizarea de către Partidul Șor a unei asociații pentru promovarea imaginii sale și propagandă politică în diasporă, fapt confirmat de Marina Tauber vicepreședinta Partidului Șor, la conferința de presă din 27 noiembrie 2018. Aceasta contravine legislației italiene și celei moldovenești. De asemenea, având în vedere declarația Marinei Tauber că Partidul Șor susține Centrul Bologna și implicarea lui Ilan Șor în frauda bancară, protestatarii au suspiciuni rezonabile privind legalitatea surselor de finanțare a acestui centru”, se mai arată în declarație.
Semnatarii declarației au înaintat mai multe solicitări, printre care Uniunii Europene – să instituie o misiune internațională de investigare a fraudei bancare din Republica Moldova.
Comisiei Electorale Centrale i s-a cerut să efectueze un control al legalității acțiunilor Partidului Șor, iar autorităților din Italia să verifice legalitatea surselor de finanțare a Centrului de reprezentare și susținere a concetățenilor în Bologna, Italia.
Totodată, concetățenii noștri din Italia îi îndeamnă pe eurodeputații menționați să nu se implice în promovarea imaginii Partidului Șor.