Diaspora: Suntem dezavantajați prin introducerea votului uninominal
Inițiativa privind introducerea sistemului de vot uninominal ridică multe semne de întrebare. Și deși autoritățile de la Chișinău spun că acest sistem va favoriza Diaspora care va avea reprezentanți proprii în Parlament, moldovenii plecați peste hotare au o cu totul altă părere.
„Această inițiativă nu va favoriza deloc diaspora. Nu vreau să merg foarte departe, aș vrea să încep de la început. În baza căror informații celor din diasporă li se vor da reprezentanți, deputați în parlament?”, s-a întrebat Anastasia Condruc, plecată de la mult timp în Spania, în cadrul unei emisiuni de la Unimedia.
Moldovenii stabiliți la mii de kilometri de casă consideră că inițiativa de schimbare a sistemului electoral este una bazată pe minciuni.
„Această este o campanie bazată pe minciuni. S-au făcut sondaje care demonstrau că circa 80 la sută sunt de acord cu votul uninominal, printre care ar fi și diaspora, ceea ce e greșit. Foarte puțini au fost întrebați dacă sunt de acord cu votul uninominal sau nu. Noi singuri am creat un sondaj pe grupul „Adoptă un Vot”, iar rezultatele arătă că peste 80% sunt împotriva votului uninominal și ceva de 10 la sută nici nu știu ce înseamnă asta. Se merge pe minciună și pe dezinformare”, a declarat Iurie Cojocaru, expert în IT.
Mai mult, cei din Diasporă spun că unele sondaje au fost folosite ca și arme pentru a promova sistemul de vot uninominal.
„Sondajul a durat aproximativ 20 de minute și 80% din timp au fost adresate întrebări generale. Despre clasa politică, dacă partidele ar trebui să dispară, întrebări foarte simple la care trebuia să răspunzi cu „da” sau „nu” și nu puteai adăuga”, a spus Tanea Crețu, o moldoveancă stabilită în Spania.
În mesajul companiei IMAS, prin care a fost contactată să participe la sondaj, instituția spunea că derulează o cercetare sociologică cu privire la unele aspecte ale vieții cetățenilor plecați peste hotare. „Asta a fost baza sondajului. Absolut nicio formă, mențiune de alegeri”, a mai adăugat Tanea Crețu.
„Noi am cerut posibilitatea de a influența mai mult lucrurile de acasă. Dacă vom avea sistemul uninominal, pur matematic vorbind, dacă circumscripția este de 30 de mii, rezultă că noi vom avea mai puțini deputați decât noi merită. Noi suntem dezavantajați prin faptul că ni se închide gura”, a spus și fostul viceministru al Mediului Dorin Dupceac.
Știind ce voce puternică are Diasora, cei de la putere încearcă să manipuleze, cred moldovenii stabiliți peste hotare.
„Este încă o șansă ca să ne manipuleze. Problema nu este în votul uninominal sau cine ne va reprezenta în Parlament. Problema e cine este acum la putere. Ei simt asta că noi vrem o schimbare complet diferită și încearcă să găsească soluții care să ne ademeni puțin”, a afirmat moldoveanca Victoria Moghîldea.
Sursa:independent.md