Diasporei îi pasă: Moldovenii de peste hotare se vor aduna vineri în faţa Comisiei de la Veneţia, ziua în care experţii vor adopta recomandările cu privire la schimbarea sistemului electoral din RM

Imagine implicită

Diaspora se mobilizează din nou. Moldovenii stabiliţi în Italia anunţă un protest în faţa sediului Comisiei de la Veneţia care va avea loc vineri, 16 iunie, în ziua în care experţii europeni vor adopta recomandările cu privire la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Anunţul despre protestul care va începe de dimineaţă a fost făcut pe pagina Adoptă un Vot.
 
„Vineri, 16 iunie, la ora 8.30, moldovenii din Italia organizează o acţiune de protest în faţa sediului Comisiei de la Veneţia. Protestăm faţă de schimbarea sistemului electoral. Haideţi să ne exprimăm doleanţele civilizat şi metodic! Să ne facem auziţi, altfel dreptul la vot a celor ce suntem peste hotare va fi compromis pentru mult timp înainte! Ajutaţi-ne să fim mulţi! Ieşiţi cu fotografii de grup şi individuale, manifestându-vă dezacordul cu facilitarea cumpărării deputaţilor! Noi, cei de peste hotare, tot suntem cetăţeni ai Republicii Moldova! Nouă ne pasă!”, se spune în mesajul postat pe pagina Diasporei.

„Haideţi să ieşim să-i întâmpinăm pe membrii Comisiei de la Vene să arătăm lumii întregi poziţia popoului nostru. Să le arătăm că ne pasă de ţara noastră” se arată în alt mesaj.

Amintim că pe 5 mai, PD, PSRM şi deputaţii din grupul Leancă au aprobat în prima lectură proiectul privind trecerea la sistemul electoral mixt. Documentul a fost supus votului fără a fi discutat în comisii şi cu numeroase încălcări de procedură.

Potrivit agenţiei Reuters, care a intrat în posesia unui document ce nu a fost dat publicităţii oficial şi pe care Comisia de la Veneţia îl va examina pe 16 iunie, opinia experţilor europeni ar urma să fie una în defavoarea planurilor puse la cale de tandemul PD-PSRM.

Chiar şi aşa, dar şi în ciuda protestelor de amploare organizate de societatea civilă, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat săptămâna aceasta că nu intenţionează să renunţe la schimbarea sistemului electoral.

Sursa:jurnal.md