Dictare pentru restanţieri: „Bravo, Ciril, nota 2!” // Val Butnaru
Poate că unii nu realizează ce se întâmplă în realitate, cu adevărat, în viaţa de zi cu zi, dar evenimentele de ultimă oră mă obligă să vă informez că prim-ministrul Gaburici avansează şi, ce-i mai important (!), se apropie tot mai mult de epicentrul atenţiei opiniei publice mondiale.
Nu demult, de exemplu, m-a sunat Vlad Socor de la Munchen să mă întrebe pe ce silabă în numele Gaburici se pune accentul corect? Eu am fost de părerea că accentul trebuie pus pe a doua silabă şi am adus un argument irefu… imbatabil – Ulinici. E pe a doua, nu-i aşa? Socor căzu de acord în privinţa lui Ulinici, dar contraatacă cu Tricolici. E pe ultima nu-i aşa? Oricum, i-am mulţumit în gând premierului nostru pentru acest deliciu filologic, impregnat cu mirodenii etimologice.
Ceea ce nu ştia Socor însă nu ştiam nici eu la acea ora. Nu doar numele Gaburici merită atenţia şi studiul asiduu al savanţilor europeni, dar şi prenumele acestuia. După ce s-au mai calmat spiritele legate de universitatea la care şi-a făcut studiile premierul nostru sau poate nu şi le-a făcut, de localitatea în care s-a născut sau poate nu s-a născut, iată că atenţia mass-media regionale, ba chiar mondiale, dacă ar fi să lăsăm modestia la o parte, este captată de un nou subiect palpitant – prenumele prim-ministrului.
Pe când învăţa, dar poate nu învăţa, la Universitatea Slavonă pe Gaburici îl chema Ciril. Iată aşa! Mai târziu, se vede că a el devenit Chiril când a aflat de existenţa lui Chiril şi Metodiu. Dar cât a fost student, dar poate n-a fost, în carnetul lui de note era scris negru pe alb – Ciril. Frumos nume. Frumos premier. Frumoasă perspectivă europeană.
Un cetăţean pus pe glume a lansat ideea să-i supunem unui test pe toţi membrii Guvernului Gaburici. (Apropo, nu-i aşa că sună mişto? „Spuneţi-mi, vă rog, unde lucraţi?” „Sunt membrul guvernului Gaburici!”) Să scrie, aşadar, o dictare, spunea glumeţul, şi o să vedeţi că o să pice ¾ din Executiv. La drept vorbind, eu, personal, nu pot să-mi asum riscuri de dimensiuni istorice şi să las Republica Moldova fără guvernare. Iată de ce i-aş propune doar lui Ciril Gaburici o scurtă şi simplă dictare.
Aşadar, Ciril, scrie în caiet. „CNA-ul Păpuşarului i-a reţinut…” Ciril, „i-a” se scrie cu defis, cu liniuţă, adică. Ştiu că te-ai obişnuit deja să scrii „ia” fără liniuţă. Păi, dacă în jur auzi doar asta – „Ia un milion de la pensionari!”, „Ia un miliard de la bancă!”, cum să-ţi treacă prin cap că „i-a” poate fi şi cu defis? Bine, scrie mai departe. „I-a reţinut pe oamenii lui Filat, toţi din domeniul medicinii. Televiziunile Păpuşarului au şi trâmbiţat că în Republica Moldova s-a început… Ciril, şi „s-a” se scrie cu defis! Măria Sa Ştefan Vodă, de exemplu, în acest caz, da, „sa” se scrie fără liniuţă.
Bine, lăsăm de la noi. S-a început lupta cu corupţia. „Corupţia” se scrie cu un singur „r”. Asta în ruseşte, la Universitatea Slavonă, unde ai rămas repetent, dar poate n-ai rămas, cuvântul corupţie se scrie cu doi de „r”. În limba romană e suficient unul. Îl ştii tu. Scrie în continuare: „În realitate, nu s-a început niciun fel de luptă cu corupţia. Pur şi simplu, Păpuşarul s-a supărat din nou pe Contrabandist! Şi fiindcă Republica Moldova e o stână, proprietate personală a Păpuşarului, la televizor ni se arată tot ce vrea muşchiul lui!”
Bravo, Ciril, nota 2! Eşti bun pentru un prim-ministru al Republicii Moldova!
Sursa:jurnal.md