Die Welt: Viitorul automobilelor germane se află în România
În Evul Mediu, coloniştii germani „trăgeau” către Sibiu, iar astăzi oraşul a ajuns un centru important pentru furnizorii nemţi de automobile, notează publicaţia Die Welt într-un amplu material. Chiar şi aşa, companii precum Bosch sau Daimler mai au de rezolvat unele probleme.
Şefii Daimler din Stuttgart au mari aşteptări de la Bernd Krottmayer, directorul companiei Star Transmission. Bărbatul în vârstă de 38 de ani a preluat operaţiunile fabricii din Transilvania. Uzina este un element cheie în strategia de dezvoltare a gigantului german care intenţionează să devină până în 2020 cel mai cumpărat şi profitabil brand de automobile din lume. Krottmayer se află în România din 2010 şi se va ocupa în perioada următoare de construcţia fabricii din Sebeş, o investiţie de circa 300 de milioane de euro.
Odată cu venirea saşilor, în secolul al XII-lea, zona din centrul României a continuat să fie atractivă pentru investitorii germani, notează publicaţia.
„Epicentrul acestui boom este Sibiul, localitate situată la circa 50 de km de Sebeş. Printre cele circa 800 de companii germane de aici se numără Siemens, cu trei fabrici, Continentat, Thyssen-Krupp, precum şi numeroşi alţi furnitori auto mijlocii”, scrie Die Welt.
Oraşul este la mare căutare nu doar pentru costul redus al forţei de muncă, este de părere Krottmayer.
„Are mai degrabă legătură cu limba germană, vorbită de mulţi aici, şi de infrastructura bună”, susţine reprezentantul Daimler. În oraş există un liceu german şi se predă germana în şcoli, aici se află o universitate româno-germană, un departament german la teatrul de stat, un centru cultural german, un ziar local german, iar din anul 2000, Sibiul are din nou un primar german.
Totodată, edilul local, Klaus Iohannis, a fost responsabil de „curtarea” unor investitori, pe care i-a convins să vină la Sibiu prin simplificare birocraţiei, lupta împotriva corupţiei, extinderea infrastructurii şi restaurarea centrului vechi al oraşului, notează publicaţia.
Reprezentanţii minorităţii germane — Forumul Democrat al Germanilor din România — au acum nouă primari în regiune, mai constată Die Welt.
Şefii germani susţin că imaginea României este deseori asociată exclusiv cu sărăcie şi corupţie. Aşa credea şi Jurgen Schmidt, directorul producătorului de întrerupătoare Marquardt, când a venit pentru prima dată la Sibiu.
„Acum nu întreb centrala germană cât timp mai trebuie să stau, ci cât mai pot rămâne”, mărturiseşte el la şase ani de la sosire.
Companiile prezente în zona Sibiul şi-au extins semnificativ activitatea în ultimii ani.
Marquardt a încheiat în primăvara lui 2013 al cincilea proces de extindere şi a ajuns la 1.400 de angajaţi. În funcţie de condiţiile de piaţă, numărul acestora ar urma să crească în următorii ani până la 1.900. Continental şi-a extins pentru a patra oară fabrica în 2012, iar numărul angajaţilor a crescut de la 1.800 la 2.300.
Astfel de investiţii au făcut ca rata şomajului în jurul Sibiului să scadă de la 10,3% în 2000 la aproximativ 4,1% în 2012, sub media de la nivel naţional.
Sursa: gandul.info