Din Sovietul Suprem și până la Bruxelles, de Romeo Crîșmaru

Imagine implicită

CrîșmaruMi-a atras atenția, în ultima perioadă, o informație potrivit căreia Transnistria, așa-zisa republică nerecunoscută de nimeni pe glob, are probleme financiare grave și se gândește, în cele mai negre clipe ale existenței sale, la revenirea în trupul național al Republicii Moldova, acolo unde și este de fapt, teoretic, pe hartă. Cu alte cuvinte, Mama Rusie nu mai are fonduri să întrețină comicăria separatistă!

 Transnistria, o așa-zisă patrie a comunismului sovietic târziu, nerecunoscută de nimeni vreodată, dar organizată ca un adevărat teritoriu independent, începe să dea semne de oboseală, asta după ce, probabil, Rusia protectoare nu mai are bani și pentru separatiștii de aici, pentru că, nu-i așa, prea mulți separatiști se alăptează constant, în ultimii ani, de la sânul, din ce în ce mai secat și sterp, al Mamei Rusii „protectoare”. Tot a venit peste noi Ziua Mamei, 8 Martie, iar dincolo de respectul suprem pentru MAMA, putem face și astfel de exerciții de imaginație în care copiii nereușiți ai Mamei Rusii își fac de cap prin fostele republici sovietice, bazându-se pe teza bolșevică potrivit căreia „ce-i al meu, e al meu, ce-i al tău, e tot al meu!”.

Din capitala comunismului crâncen și al anacronismului tembel, din Transistria cu sârmă ghimpată la graniță, un deputat al așa-numitului Soviet Suprem de la Tiraspol, pe care nici nu mai contează cum îl cheamă, decât poate pentru cartea de istorie, dacă și aceea va merita scrisă vreodată, consideră că pentru regiunea transnistreană nu există o altă soluție decât cooperarea cu Uniunea Europeană și, în rezultat, reintegrarea în UE. Mai că mi-a venit să-mi dau două palme, asta ca să constat că nu visez! „Alesul poporului din stânga Nistrului susține că situația economică este una critică, iar populația o califică mai gravă decât în 2006, atunci când a fost instaurată așa-numita blocadă economică”, scrie presa moldoveană despre momentele de luciditate ale unor indivizi ce au făcut un delirium-tremens din politica lor separatistă.

Acum, putem crede că există mai multe variante de lucru, într-o analiză la rece a acestui tip de declarații venite de la unul care spune că este „deputat în Sovietul Suprem”! Ori separatiștii nu se mai pot sprijini pe Rusia, ori sunt la un pas de a muri de foame, pentru că oricum economia unei astfel de republici fantomă nu are cum să funcționeze normal, ori s-au îndrăgostit peste noapte de Uniunea Europeană, ori pur și simplu e o cacealma bine dirijată pentru a testa reacțiile opiniei publice. Vom vedea! Cert este faptul că Republica Moldova este un singur trup cu Transnistria, că această fantomă teritorială este de fapt și de drept teriotoriu legitim al Moldovei, iar pretențiile tembele ale anacronicilor din stânga Nistrului trebuie să înceteze. În acest sens, dacă este o glumă sau nu, autoritățile din Republica Moldova trebuie să aibă în vedere în permanență efortul de recuperare a acestei fâșii rupte din trupul ei național.

„Regiunea va beneficia de preferințele comerciale europene până pe 1 ianuarie 2016. Începând cu această zi, sunt valabile alte reguli: întreprinderile din Transnistria vor trebui să primească de la Chișinău certificatele pentru mărfuri, iar impozitele ar trebui să ajungă în bugetul R. Moldova. Dacă Transnistria va accepta noile reguli, atunci mărfurile noastre vor ajunge din nou pe piața europeană. Acest lucru, însă, va stârni nemulțumirea Moscovei. Totuși, situația care se creează impune Tiraspolului să caute soluții pentru a supraviețui”, a subliniat deputatul republicii fantomă din stânga Nistrului. Și ca să ne dăm seama că ori a luat-o razna rusofilul, ori chiar a intrat de-a binelea în panică, el continuă: „Moscova înțelege că oportunitățile comerciale reprezintă începutul integrării în Republica Moldova și, respectiv, în Uniunea Europeană și va închide robinetul la gaz, însă Transnistria nu are altă cale pentru a se salva!”. Dacă la asta mai adăugăm și faptul că fantomele comuniste de la Tiraspol își chinuie poporul, anunțând că vor tăia salariile și pensiile cu 30 la sută, o să vedem că ar putea exista perspective de normalizare.

În altă ordine de idei, Evghenii Șevciuk, liderul fantomei de republică de la Tiraspol anunță că mai așteaptă încă prima tranșă a ajutorului umanitar din partea Federației Ruse. Un ajutor umanitar care, după cum știm cu toții, poate conține nu numai alimente, ci și hrana preferată a tuturor separatiștilor rosofoni din lume, armamentul și muniția.

Să credem că fantomele istoriei și ale statalității transnistrene nu vor mai bântui Moldova, în viitorul apropiat? Greu de spus! După cum știm cu toții, în tradiția noatră populară strigoii și fantomele sunt alungate cu usturoi și când se termină usturoiul, cu deshumarea cadavrului și înfigerea unui țăruș în inimă. Eu cred că varianta a doua ar fi mai nimerită pentru strigoii de dincolo de Nistru!