Directorul liceului Lucian Blaga, din Tiraspol: „Duminică, poliţiştii noştri nu s-au deosebit cu nimic de cei transnistreni”

Imagine implicită

Timp de 26 de ani a apărat dreptul la educaţie în limba română al elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. A acceptat această funcţie în mai 1992, în toiul luptelor din stânga Nistrului.

A fost ţinta a numeroase atacuri şi presiuni. În 2014, a fost reţinut împreună cu contabilul liceului, autorităţile transnistrene sechestrându-le banii pentru salariile profesorilor, acţiuni întreprinse cu scopul de a-l determina să renunţe la acest liceu. A fost unicul candidat care şi-a făcut cât de cât campanie electorală în stânga Nistrului pentru alegerile din 24 februarie, fiind candidatul blocului electoral ACUM în circumscripţia 48.

Ion Iovcev califică aducerea în mod organizat a alegătorilor din stânga Nistrului în urma unei înţelegeri dintre autorităţile de pe cele două maluri, ca fiind o palmă grea dată democraţiei şi interesului naţional. Detalii într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău.

– Dle Iovcev, până în 2016, la ultimele alegeri prezidenţiale era de neimaginat ca oamenii din stânga Nistrului să participe la alegeri. În primul rând, miliţia transnistreană şi autorităţile de la Tiraspol se opuneau acestui proces, dar nici autorităţile de la Chişinău nu manifestau deschidere deoarece concurenţii electorali nu aveau acces la alegătorii din zona ocupată. Cu ce gânduri, impresii aţi rămas după alegerile de duminică?

– Procesul de duminică poate fi numit cum vreţi, numai nu „alegeri”. Am fost martor la o îngrămădire a mii de oamenii neinformaţi, pe care nu-i interesează soarta statului R. Moldova, care au fost plătiţi şi aduşi în mod organizat, cu zeci de mijloace de transport, la urnele de vot. Chiar de la bun început când m-am pornit dimineaţa de la Caragaş am văzut o mulţime de microbuze cu oameni care porneau în mod organizat spre Căuşeni. La Slobozia am văzut un şir şi mai mare de maşini care transportau persoane la comandă. O situaţie similară am văzut şi la secţia de vot din Varniţa, unde urma să votez. Angajaţii liceului nostru, oameni care au mers să-şi facă onest datoria, nu puteau să intre. La intrare, pe lângă mulţimea adusă la vot, stătea candidatul PDM, Mihail Malaşevschi cu pliante şi un placat al acestui partid afişat pe maşină. La întoarcere, la Bender, după ce am trecut de posturile de control transnistrene, am văzut mai multe microbuze, autocare care se opreau. Oamenilor li se plăteau câte 300-400 de lei. Aşa ceva nu am mai văzut.

– Aşa-numitul candidat independent, Viorel Melnic, s-a ales cu cele mai multe voturi, 10 836. Dvs. v-aţi poziţionat pe locul trei, după candidatul socialist, cu 663 de voturi. Ce ştiu oamenii din regiune despre Melnic, candidatul care vă va reprezenta în Parlament?

– El nu mă reprezintă pe mine, nu va reprezenta şcolile cu predare în limba română. Nu-i reprezintă nici pe cei care l-au votat, dar care nu ştiu cine este Melnic. L-au votat pe cel care le-a plătit mai mult. Oamenii calculau, dacă sunt trei în casă, se aleg cu 60 de dolari, dacă sunt cinci, au 100 de dolari. N-am crezut niciodată să mă simt atât de umilit, proces care a avut loc cu concursul partidului de guvernare de la Chişinău, altfel mijloacele de transport care duceau în mod organizat oamenii nu ar fi circulat liber de pe un mal pe altul. Poliţia stătea într-o parte şi la Căuşeni oamenilor li se plăteau bani chiar în faţa secţiei. Nu am crezut că un asemenea spectacol, cu oameni scăpaţi ca de la casa de nebuni, poate fi atât de umilitor.

– Credeţi că de vină e doar sărăcia?

– Şi sărăcia. Dar, în primul rând, lăcomia, lipsa de demnitate, lipsa accesului la informare şi la studii de calitate în majoritatea instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului. Erau oameni gata să stea şi două ore la rând, în frig, unii – în cârje, tineri, bătrâni mânaţi de o singură idee, să facă un ban. Cu cât mai mult le plăteşti, cu atât mai sigur poţi fi că te vor vota. Nu am mai văzut aşa ceva! Mă durea sufletul pentru oamenii care ştiam că mă susţin şi că au venit să voteze raţional, în baza propriilor convingeri, şi care urmau să stea şi ei la acel rând. Consider că acele voturi care au fost date în susţinerea candidaturii mele, a Eleonorei Cercavschi, în aceste circumstanţe, sunt voturi de aur, în comparaţie cu ce a acumulat Melnic. Eu am auzit de el, dar când am aflat că se fac liste, că potenţialii alegători vor fi plătiţi, credeam că îi vor vota pe socialişti, ori pe candidatul PD, Malaşevschi. Vedem că l-au votat pe Melnic, care nici pe departe nu e independent.

Preşedintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni de la NTV cu o zi înainte de alegeri, pe 23 februarie, că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a avut o înţelegere cu patronii companiei „Sheriff” de la Tiraspol de a aduce oamenii în mod organizat la alegeri şi că potenţialii alegători vor fi plătiţi cu 20 de dolari pentru a-i vota pe „aşa-numiţii candidaţi independenţi”. Potrivit lui Dodon, conducerea de la Chişinău şi Tiraspol se tem că socialiştii ar putea avea o majoritate în Parlament, fapt care le-ar putea permite să soluţioneze problema transnistreană: „Conducerea de pe cele două maluri nu vrea soluţionarea diferendului transnistrean pentru că ei au venituri din această gaură neagră şi le convine statutul de regiune nerecunoscută”. „Deţin informaţii despre modul în care se vor organiza forţele de ordine în ziua alegerilor, cum poliţia cu partenerii de pe malul stâng vor obţine numerele de transport ale autocarelor pe care nu vor trebui să le reţină”, a mai spus Dodon.

– Preşedintele Igor Dodon a declarat pe 23 februarie în cadrul unei emisiuni televizate de la NTV, că ştie despre înţelegerea dintre autorităţile de pe cele două maluri ale Nistrului şi că forţele de ordine, poliţia de pe malul drept urma să obţină de la colegii lor de pe malul stâng numerele de înmatriculare ale mijloacelor de transport care urmau să transporte oamenii la vot şi care nu trebuiau oprite. Cum aţi văzut Dvs. acţiunile poliţiştilor şi ale miliţiei transnistrene în acea zi?

– Era evident că acţiunile lor erau coordonate. În timp ce zecile de autobuze şi microbuze care transportau oameni la secţiile de vot circulau liber, noi am fost opriţi. Ne-am dus să alimentăm microbuzul liceului la Căuşeni, pentru că ne alimentăm de la Lukoil, ca să putem transporta a doua zi elevii. Pe drum, am luat câţiva oameni îngheţaţi. În drum spre Căuşeni, la postul vamal intern al RM am fost opriţi. Au cerut foaia de parcurs. Ne-au acuzat că nu am indicat în ea ruta spre Căuşeni. Au chemat reprezentanţii poliţiei rutiere. Trei maşini ne-au înconjurat. Le-am spus că sunt candidat independent şi că am dreptul să merg la secţia de votare din Căuşeni să văd cum decurge procesul de votare. Ne-au reţinut timp de 1 oră şi 30 de minute. Le-am spus: Nu vi-i ruşine, măi băieţi? Atâţia tineri au luptat aici în 92, şi-au dat viaţa ca RM să devină un stat cu adevărat liber şi democrat. Sunt directorul unui liceu, care am luptat pentru integritate, şi voi vă bateţi joc de noi, ne ţineţi flămânzi, în frig…

Duminică, poliţiştii noştri nu s-au deosebit cu nimic de cei transnistreni. Doar că atunci când mă opreau transnistrenii ştiam de ce ne umilesc. Poziţia autorităţilor de la Chişinău este însă inacceptabilă! Şi alte dăţi am mai mers la votare la Varniţa. Acolo erau afişate drapelul, stema RM. În ce au transformat însă scrutinul acum? Încotro mergem? Am rezistat 26 de ani, iar acum am impresia că nimeni nu are nevoie de şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Aici are loc un proces de rusificare fără precedent pe fundalul depopulării satelor.

Guvernarea de la Chişinău le oferă acte gratuite, le apostilează diplomele care au la bază un proces de studii de o calitate îndoielnică, le oferă numere de înmatriculare cu care pot călători liber în orice stat european. Şi noi ne bucurăm, chipurile plătim arenda mai ieftin. Pe când aceşti oameni râd şi îşi bat joc de noi, ne decid viitorul. Nu mi-a fost frică să spun totdeauna ce gândesc şi am fost persecutat pentru aceasta. Cu atât mai dureros mi-a părut spectacolul de duminică. Am ajuns de unde am pornit. Am fost martori la o injustiţie, la o fraudă, comisă fără frică, în mod demonstrativ. În actualele condiţii, CEC nu trebuia să accepte cele două circumscripţii pentru regiunea transnistreană şi pe viitor, dacă informaţia nu ajunge în stânga Nistrului, acest caz nu trebuie să se repete.

– Vă mulţumim!

Sursa:jurnal.md