Discurs de Ziua Europei, în Parlamentul României: „Eforturile europene ale României nu vor fi complete până când R. Moldova nu i se va alătura în UE”
În România a fost sărbătorită Ziua Europei, iar spre deosebire de R. Moldova, bugetarii de peste Prut nu au zi liberă.
Sărbătoarea a fost marcată și în Parlamentul de la București, unde preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat deputaților cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, precum şi cu ocazia Zilei Europei.
„Obţinerea independenţei probează viziunea patriotică a Principelui Carol şi deteminarea politică a Guvernului condus de I. C. Brătianu Independenţa a fost consolidată şi printr-o modernizare legislativă instituţională şi economică (…) În tot acest proces, responsabilitatea şi angajamentul forţelor politice spre un progres de factură europeană au jucat un rol extrem de important”, a spus Klaus Iohannis.
„La 10 ani de la aderarea la UE, marile demonstraţii din luna februarie au exprimat angajamentul unei noi generaţii de a reîncărca în conţinut şi semnificaţie noţiunile de libertate, stat de drept şi democraţie (…) E rolul clasei politice să audă vocile lor. Proiectul european a făcut paşi extrem de importanţi. Aniversăm anul acesta şi un deceniu de la momentul istoric în care România a aderat la UE (…) Sunt 10 ani de când ne bucurăm de avantajele statutului de membru al UE. România e un beneficiar net de fonduri europene (…) Toate acestea s-au reflectat pozitiv în calitatea vieţii. Am fi putut face mai mult în toată această perioadă (…) Nu UE poartă vina pentru aceste neajunsuri, responsabilitatea e internă”, a mai declarat președintele României.
Și deputații de la București au ținut discursuri cu ocazia Zilei Europei.
Deputatul Matei Adrian Dobrovie din partea Uniunii Salvați România s-a referit, în alocuțiunea sa, și la R. Moldova. „Eforturile europene ale României nu vor fi complete până când R. Moldova nu i se va alătura în Uniunea Europeană”, a spus Dobrovie.
Vedeți mai jos întregul discurs al lui Matei Adrian Dubrovie:
„Stimați colegi parlamentari,
Uniunea Europeană de astăzi este rezultatul unui proiect internaţional unic şi se bazează pe consolidarea principiilor democraţiei. UE este şi rezultatul unor lecţii învățate din crize, diferite modele de integrare şi de cedare sau menţinere a unor elemente ale suveranităţii naţionale. În acelaşi timp, UE este o comunitatea bazată pe cooperarea cu mai multe viteze condiţionată de performanţele economice, funcţionarea instituţiilor naţionale şi, nu în ultimul rând pe determinarea politicienilor, funcţionarilor şi a societăţii civile.
Doamnelor şi domnilor,
În 2017 se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru al unei comunităţi democratice şi prospere. În cei 10 ani, România s-a schimbat profund şi a excelat ca membru al Uniunii prin determinarea instituţiilor de justiţie şi a românilor care luptă împotriva corupţiei. Aceste eforturi trebuie însă consolidate şi, în acest sens, cei căroara românii le-au acordat încredere pentru a-i reprezenta în parlament trebuie să se concentreze asupra promovării interselor naţionale ale României, şi nu pe susţinerea unor grupuri de politicieni care încearcă să distrugă statul de drept.
La 10 ani de la aderarea la UE, România este o democraţie, are o economie mai prosperă, iar cetăţenii acesteia se pot deplasa liber, pot munci sau studia în alte țări europene. Totuși, mai avem mult de lucru în a demonstra partenerilor europeni că România este un membru activ al Uniunii, un beneficiar, dar şi un contributor. Preşedinţia Consiliului European, pe care România o va asuma în primul trimestru al anului 2019, este cel mai important test pe care Bucureştiul trebuie să îl treacă ca membru al UE. Consider că demersurile României trebuie să aibă ca bază:
asumarea unor obiective realiste ale agendei preşedinţiei, care să aducă o contribuţie reală la consolidarea şi dezvoltarea Uniunii precum şi la întărirea rolului României ca actor european.
asigurarea unui primat al intereselor României şi evitarea promovării la Bruxelles a intereselor şi conflictelor dintre partidele politice.
selectarea şi promovarea celor mai buni experţi în domeniul afacerilor europene.
folosirea oportunităţii oferite de preşedinţia UE pentru a îmbunătăţi pregătirea profesională a funcţionarilor români şi performanţele instituţiilor.
Doamnelor şi domnilor,
Eforturile europene ale României nu vor fi complete până când R. Moldova nu i se va alătura în Uniunea Europeană. În aceste zile, mai mult ca oricând R. Moldova are mai multă nevoie de sprijinul României. Zilele trecute pro-ruşii şi falşii pro-europeni din parlamentul de la Chişinău au votat, prin încălcarea principiilor democraţiei, modificarea sistemul electoral pentru a putea permite menţinerea la guvernare, după alegerile din 2018, a oligarhului Vlad Plahotniuc şi a PD. România nu trebuie să abandoneze R. Moldova într-un moment atât de important, nu o poate trimite în sfera de influenţă a Rusiei.
Uniunea Europeană înseamnă democraţie, stat de drept, respectarea drepturilor omului, solidaritate, exemplu de bune practici. În acest context, nu pot să nu fac referire la exemplul pe care l-au dat românii cetăţenilor din R. Moldova, în timpul protestelor împotriva OUG 13. Cu prilejul zilei Europei îmi exprim solidaritatea cu românii (şi orice alte etnii) de pe ambele maluri ale Prutului care luptă pentru prezervarea principiilor fondatoare ale UE.
La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România europeană!”.
Sursa:ziarulnational.md