Plaha si iaralovDubiosul businessman din anturajul lui Plahotniuc, Serghei Iaralov, era o persoană de încredere în negocierile oligarhului cu omul de afaceri Veaceslav Platon. 

La redistribuirea sferelor de influenţă în sistemul bancar au fost implicaţi în mod activ procurori şi judecători, rolul cărora era de a deschide dosare penale pe numele concurenţilor. Dovada este o înregistrare a unei discuţii în care Iaralov confirmă aceste lucruri. Înregistrarea a fost publicată de portalul omg.md, care precizează că discuţia a avut loc pe 18 decembrie 2014, la Kiev.

În discuţie, Iaralov îi explică lui Platon cum va fi încetată urmărirea penală pe numele lui Alexandru Bernaz (dosarul privind înstrăinarea acţiunilor Moldova Agroindbank) şi Andrei Cazacu (dosarul Aroma). Discuţia a avut loc pe 18 decembrie 2014, la Kiev.

Este cunoscut faptul că dosarul lui Bernaz a fost instrumentat de procurorul Andriana Beţoşor. Dosarul lui Cazacu a fost instrumentat de actualul Procuror Anticorupţi şi candidatul la funcţia de Procuror General, Viorel Morari.

Dosarul împotriva lui Balica a fost deschis de CNA.

De remarcat este şi faptul că Iaralov spune că „dosarul Cazacu” va fi închis de procuratură, de acelaşi procuror Morari, care l-a şi deschis.

„În primul rând despre Bernaz – săptămâna viitoare se va decide. Acolo pur şi simplu cu întârziere s-au apropiat să negocieze şi arbitrul direct s-a speriat(Iaralov râde). Dar totul se va decide: o încetare completă. Adica, schimbarea măsurii preventive, să înceteze. Eu vorbesc cum asta va fi pas cu pas”, spune Iaralov în discuţia interceptată cu Platon.

Iaralov, de asemenea, a vorbit despre închiderea dosarului în cazul lui Cazacu, descriind detaliat cum asta se va întâmpla.

„Despre Cazacu: în dosarul Cazacu se va tărâgăna un pic. Când Balica va apărea, vor decide pe cât timp, dar nu cred că asta e important pentru tine – asta va avea loc la procuratură. Ei văd că se poate. Pur şi simplu e nevoie de o procedură. Fiecare trebuie să vină şi să depună mărturie. Balica…în curând trebuie să-i schimbe măsura preventivă, şi el când va apărea va fi mai uşor să se decidă paşii pe viitor. În special despre primul şi al doilea punct. Iar împreună vor lucra în instanţă”, a spus Iaralov.

Sursa:jurnal.md

(318 accesari)