DNA cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor

Imagine postare

dna-cere-parlamentului-european-ridicarea-imunitatii-lui-ovidiu-silaghi-fost-ministru-al-transporturilor-18469024Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, membru al Parlamentului European, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor, se arată în comunicatul DNA.

„Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată constau în aceea că, în cursul anului 2012, SILAGHI OVIDIU IOAN, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul exercitării, de către ministru, a influenţei sale asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) astfel încât C.N.A.D.N.R. S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu SC Romstrade SRL și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului.

Totodată, SILAGHI OVIDIU IOAN a primit de la acelaşi om de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Domnul SILAGHI OVIDIU IOAN a avut calitatea de deputat în Parlamentul României până la data de 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile şi imunităţile europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul naţional, de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări.

Având în vedere că imunitatea domnului SILAGHI OVIDIU IOAN derivă din calitatea acestuia de ministru, însă competenţa de a ridica această imunitate este atribuită camerei din care face parte, este necesară transmiterea unei solicitări către Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care să rezulte dacă susnumitul beneficiază de art. 9 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile europene, iar în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunităţi”, se mai arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sursa: jurnalul.ro