DNA: Deputatul Mircea Sămărtinean, trimis în judecată alături de un fost director al Aeroportului Timișoara

Imagine implicită

dna treceti prutulProcurorii DNA l-au trimis în judecată pe deputatul Mircea Sămărtinean, pentru abuz în serviciu, în formă continuată, și conflict de interese, fapte săvârșite în calitate de director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara (AIT).

În dosar au fost deferiți justiției Marius Florin Mezin, director comercial al AIT la data faptelor, pentru abuz în serviciu și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, Lucian Blaga, administrator al unei societăți comerciale, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, față de suspecții Alin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor, iar față de suspectul Tiberiu George Penescu au dispus clasarea.
DNA precizează că, în 2010, funcționari din cadrul Aeroportului Timișoara, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase necuvenite de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia erau obligați să acționeze.

„Astfel, inculpații Sămărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului. Societatea favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu și Ostaficiuc, persoane cu care Sămărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți”, susțin procurorii.
Anchetatorii au reținut că Alin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al AIT să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului.

„Această procedură viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea viitoare a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți. De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al AIT. În acest sens, Mezin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și a dispus ca un alt funcționar ce nu cunoștea adevărata stare de fapt să redacteze acte care reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale”, se arată în comunicat.

DNA menționează că scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din 27 octombrie și 3 noiembrie 2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Popoviciu și Ostaficiuc.
Cu ocazia audierilor, arată DNA, Lucian Blaga a făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care a transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, acesta ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive.
„În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu și Ostaficiuc. Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv drept câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional ‘Traian Vuia’ Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei”, susține sursa citată.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Mircea Sămărtinean.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Sursa:agerpres.ro