Doar presiunile societății civile ar putea salva Jurnal TV
Octavian Țîcu, istoric: Deja nu este o noutate că se duce o luptă de-a lui Plahotniuc împotriva unui post de televiziune care s-a identificat cu campania împotriva acestor oameni care au ajuns la putere pentru propriile interese, care au ajuns să privatizeze o mare parte a spațiului public și este regretabil că acest Consiliu Coordonator al Audiovizualului nu a înțeles întregul substrat al consecințelor. În ultimă instanță aceste acțiuni se vor identifica cu acțiunile acestui grup mafiot aflat la guvernare. Sincer să vă spun, am obosit de cretinismul politic, care există în Republica Moldova, de partea unor bandiți ordinari, care nu au ce căuta în spațiul politic. Au împărțit Republica Moldova cum au vrut și acum atentează la un lucru, care mie mi se pare sfînt în condițiile democrației. Libertatea de exprimare, ca formă supremă a libertății într-o democrației este încălcat chiar sub ochii noștri și lucrul acesta nu putea să mă țină acasă.
Să faci o comparație între NIT și Jurnal TV este o chestie de prostologie, o lipsă de discernămînt. Și eu în unele cazuri nu sunt de acord cu tenta anti-Plahotnistă a acestui canal, dar dincolo de aceasta e un post de televiziune care s-a identificat cu aspirațiile noastre de libertate, mai ales după guvernarea comunistă. Eu cred că fiecare dintre noi ar trebui să fie solidari cu această campanie și fac un apel nu numai la cetățeni, dar și la colegii de breaslă, mai ales că soarta Jurnal TV o poate avea oricare alt post de televiziune. Este regretabil că am ajuns în situația în care un om să poată controla tot în asemenea măsură și să direcționeze informația în sensul în care dorește
Refuzul lui Vlad Plahotniuc de a se pronunța în privința situației create la Jurnal TV demonstrează cine stă în spatele acestor acțiuni. Este clar de unde vine și ce ne inspiră. Absolut anormal și foarte îngrijorător sub apanajul integrării europene să se mimeze lupta cu corupția, să se facă asalt asupra televiziunii, presei și să fie într-o măsură atît de mare subordonată unor interese proprii.
Uneori mi se pare totul un non-sens ceea ce se întîmplă în spațiul public, pentru că noi nu avem o capacitate de protecție atît de impozantă, încît să determine schimbări, dar eu cred că în ultimă instanță este un bumerang care se va întoarce atît împotriva Partidului Democrat, cît și împotriva tuturor celor care nu înțeleg că asta este un atentat la libertatea noastră.
Val Butnaru, director „Jurnal de Chișinău”: Faptul că actuala guvernare a întreprins acest pas, nu mă surprinde foarte mult. Din formula actualei guvernări face parte un personaj care este în stare de orice. Am mai spus că el vrea să conducă nu doar Republica Moldova. El vrea să manipuleze și să tripleze unele organisme europene și internaționale, care sunt obligate să vegheze respectarea drepturilor omului, dreptului la exprimare și dreptul la informare a oricărui organism în masă. Îl înțeleg foarte bine pe acest Vladimir Plahotniuc. Peste un an de zile dînsul va sta la pușcărie și credeți-mă că nu este o metaforă. Bineînțeles că se teme foarte mult și încearcă prin orice metodă, orice mijloace să închidă gura unui post de televiziune care întotdeauna spune ceea ce trebuie. Înțeleg că el încearcă să-și protejeze și capitalul, dar și propriile surse de informare.
Gheorghe Costandachi, expert economic: Încearcă să elimine Jurnal TV de pe piața mediatică cu scopul ca cei care astăzi dețin monopolismul politic, să cîștige cu orice preț alegerile, de altfel vor fi dur penalizați. Sunt de părere că o presiune a societății civile, a celor de care depinde acest canal poate să soluționeze problema cu care se confruntă Jurnal TV. Or, alt canal de televiziune, altă sursă de informație nu există. În condițiile în care la putere sunt persoane politice determinate pe interese personale sau mai rău, cînd avem o justiție aservită unui partid, nu cred că va fi posibil să vedem lumină în această cauză. Ca și în cazul NIT-ului, decizia de a sista difuzarea Jurnal-ului prin cablu este una politică și o consider foarte rușinoasă într-un într-un stat democratic.
Vladimir Socor, analist politic: Este o decizie politică dictată de interesele domnului Plahotniuc și este legată de campania electorală care se anunță. În această campanie, partidului d-ului Plahotniuc nu ar avea mari șanse deoarece imaginea personală a dânsului trage partidul în jos. Dar d-ul Plahotniuc are atuurile în mână și anume un mare număr de canale de televiziune și de radio, care desigur îl vor susține în campanie. În același timp d-ul Plahotniuc dorește să înlăture acele televiziuni care se uită prea în de aproape la afacerile dânsului, în special Jurnal TV. Domnul Plahotniuc amenință să „berlusconizeze” peisajul mediatic din Republica Moldova. Italia poate să-și permită un Berlusconi, adică o personalitate din lumea afacerilor care practic a monopolizat canalele de televiziune, deoarece este deja în UE. Republica Moldova nu-și poate permite așa ceva pentru că ar descalifica aderarea sa la UE.