Conform documentelor, pe 7 august 2018, un microbuz încărcat cu butoaie și butelii cu Cahor, 12 covoare și o icoană au luat calea Greciei. Acel microbuz avea sigiliu de transport diplomatic, iar transportarea vinului s-a înscris în vizita privată a lui Dodon în Grecia. Demersul pentru transportarea celor peste 2,6 tone de vin și alte lucruri a fost făcut de președinția RM, mai exact de Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului președintelui Igor Dodon.

„Solicităm respectuos să acordați statutul de „Diplomatic Cargo” unui lot de încărcătură care urmează a fi transmis în Republica Elenă. (…) Lotul de încărcătură constă din următoarele: trei butoaie tradiționale din lemn, fiecare de câte 275L, 1870 litri de vin moldovenesc Cahor în 34 de butelii (17 butelii a câte 60L și 17 butelii a câte 50L), 12 covoare moldovenești. (…) Vom fi recunoscători pentru bunăvoința dumneavoastră de a dispune perfectarea procedurilor necesare în regim de urgență”, se spune în document.

dodon

Curios este că icoana nu a fost indicată în demersul președinției, ci adăugată ulterior de colaboratorii Ministerului de Externe.

dodon

Or, anume cu sigiliul Ministerului de Externe a plecat microbuzul lui Dodon în Grecia.

Dodon
Dodon

Transportul a fost însoțit de deputatul socialist Petru Corduneanu și de Pavel Voicu, consilierul lui Dodon pentru misiuni speciale, ambii fiind foști polițiști.

Mai mult, înainte de deplasare, președinția a cerut Ministerului de Externe „asistență protocolară” pentru Dodon și familia sa (5 persoane). În realitate, din membrii familiei care pot beneficia de asemenea privilegii a fost doar fiul său. Celelalte persoane au fost membrii familiei fratelui său.

Dodon

Deocamdată nici președinția, nici Igor Dodon, nu au comentat informațiile.

Sursa:jurnal.md