(DOC) Plahotniuc figurează în baza Interpol pentru spălare de bani și trafic de ființe umane

Imagine implicită

Liderul Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc figurează în baza de date a Interpol într-un caz de spălare de bani, dar și privind traficul de ființe umane.

În premieră, documente care atestă acest fapt au fost prezentate de către primarul de Bălți, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, după care au fost plasate și pe pagina de Facebook a politicianului.

Update

PD a venit cu o reacție, calificând documentele ca fiind false și combătute anterior cu ,,documente oficiale de la instituţia Interpol”.

Potrivit documentelor prezentate, prima solicitare în privința lui Plahotniuc a fost dată de către Biroul Național al Interpolului din Italia în 2012, cu învinuirea de spălare de bani de către o grupare criminală organizată. Atunci, Plahotniuc a fost dat în căutare în baza pașaportului românesc № 06263940.

Agenția Omega precizează că acest fapt este unul de un interes deosebit, în condițiile în care, în acea perioadă Vlad Plahotniuc ocupa funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului.

Cea de-a doua solicitare a Interpolului în privința lui Plahotniuc datează din 2014. Și de această dată, Vlad Plahotniuc figurează în baza Interpol la fel conform unui pașaport românesc, doar că, cu un alt număr – 13364307. El a ajuns în atenția Biroului Național al Interpolului din Austria, în baza învinuirii de participare într-o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane. Atrage atenția și faptul că ultima înnoire a file-ului din acest dosar datează din 19 iunie 2016.

Pentru prima dată, informația privind monitorizarea de către Interpol în privința lui Plahotniuc a apărut în presă în noiembrie 2012 și se referea la perioada anului 2008. Veridicitatea acestei informații a fost confirmată pe 14 februarie 2013 de către ministrul de atunci al Afacerilor Interne Dorin Recean. Atunci, ministrul a declarat că din documentele Biroului Național al Interpol din Moldova au fost sustrase 13 file ale dosarului lui Plahotniuc.

În legătură cu aceasta, Recean a precizat că Biroul italian al Interpol a înaintat procedura de monitorizare în privința lui Plahotniuc din cauza legăturilor sale cu gruparea criminală rusească „Solnțevskaya”. Ulterior, la 22 februarie a aceluiași an, Parlamentul a desfășurat o ședință închisă unde a fost audiată informația lui Recean. Ministrul de Interne a menționat atunci că monitorizarea activității lui Plahotniuc era desfășurată de Interpol încă în toamna anului 2012, atunci când Plahotniuc deținea funcția de prim-vicespeaker al Parlamentului.

Sursa:independent.md