DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea

Imagine implicită

Papa Paul al IIPapa Ioan Paul al II-lea (Karol Josef Wojtyla) a fost o personalitate marcantă a sfârșitului de secol XX. Pontificatul său, unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii Catolice, a durat aproape 27 de ani, s-a încheiat în 2 aprilie 2005, ziua în care papa Ioan Paul al II-lea a plecat din această lume.

A fost beatificat de papa Benedict al XVI-lea la 1 mai 2011. Papa Benedict a făcut cunoscut, în urma morții predecesorului său, că perioada normală de așteptare de cinci ani, înainte de deschiderea cauzei de beatificare și canonizare, nu va fi aplicată pentru papa Ioan Paul al II-lea, preciza revista Lumea Catolică înainte cu o zi de canonizarea fostului suveran pontif din 27 aprilie 2014.

Ioan Paul al II-lea — un papă care a făcut înconjurul globului, a fost cel mai popular pontif al timpurile moderne. El a jucat un rol-cheie în căderea comunismului din blocul sovietic și a fost primul papă care a vizitat o sinagogă și o moschee. De asemenea, Ioan Paul al II-lea a vizitat lagărul de la Auschwitz și Zidul Plângerii din Ierusalim și a cerut în mod repetat iertare pentru secole de represiune creștină la adresa evreilor, dar și pentru cruciade și persecutarea lui Galileo — nota The Guardian în septembrie 2013, într-un articol în care era dezbătută oportunitatea sanctificării sale și care prezenta în continuare și partea mai puțin fastă a pontificatului papei Ioan Paul al II-lea.

Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut la 18 mai 1920 în localitatea poloneză Wadowice, un mic oraș de lângă Varșovia.
După absolvirea liceului „Marcin Wadowita”, s-a înscris, în anul 1938, la cursurile Facultății de Litere și Filozofie a Universității Jagiellonă din Cracovia. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației naziste a Poloniei, universitatea a fost închisă și Karol Wojtyla a fost nevoit să muncească în cadrul unei fabrici de produse chimice.
Din anul 1942, a urmat studii la seminarul din Cracovia. După cel de-al doilea război mondial și-a continuat studiile la seminarul din Cracovia, după redeschiderea lui, și la Facultatea de Teologie a Universității Jagiellonă. A fost hirotonit preot de arhiepiscopul Sapieha, în Cracovia, la 1 noiembrie 1946.

La scurt timp a fost trimis la Vatican, unde a studiat la Universitatea Angelicum. În 1948, a obținut doctoratul în teologie.
Reîntors la Cracovia, în 1948, a slujit ca preot în mai multe parohii și a fost capelan al studenților până în 1951, an în care și-a reluat studiile de filozofie și teologie. Doi ani mai târziu a susținut examenul de docență, la Universitatea din Lublin, cu o teză despre posibilitatea de a fonda o etică catolică pe sistemul etic al lui Max Scheler. A fost ulterior profesor de teologie morală și de etică socială la seminarul din Cracovia și la Facultatea de Teologie din Lublin.

Papa Pius al XII-lea (1939-1958) l-a numit, la 4 iulie 1958, episcop titular de Ombi și auxiliar de Cracovia, iar peste câteva luni, la 28 septembrie, în Catedrala Wawel din Cracovia, a fost hirotonit episcop.

Papa Paul al VI-lea (1963-1978) l-a numit, la 13 ianuarie 1964, episcop de Cracovia, iar la 26 iunie 1967 a fost făcut cardinal.
După decesul papei Ioan Paul I a fost ales, la 16 octombrie 1978, suveran pontif. Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din anul 1523, și-a inaugurat în mod oficial pontificatul la 22 octombrie 1978.

În calitate de papă al Bisericii Catolice a făcut 104 vizite pastorale în afara Italiei și 146 în Italia. Ca episcop de Roma a vizitat 317 din cele 333 de parohii.

A avut mai multe întâlniri decât oricare dintre predecesorii săi cu oamenii și cu liderii națiunilor. Peste 17.600.000 de pelerini au participat la audiențele generale desfășurate miercurea (peste 1.160), fără a calcula audiențele speciale și ceremoniile religioase, precum și milioanele de credincioși întâlniți în vizitele pastorale făcute în Italia și în diverse părți ale lumii. A făcut 38 de vizite oficiale și a avut 738 de audiențe și întâlniri cu șefi de state și 246 de audiențe și întâlniri cu prim miniștri, arată revista Lumea Catolică în articolul menționat.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care s-a deplasat într-o țară majoritar ortodoxă, prin vizita în România din perioada 7-9 mai 1999. Venirea papei Ioan Paul al II-lea în țara noastră a fost recunoscută drept unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice ale secolului trecut, cu atât mai mult cu cât invitația adresată suveranului pontif de către patriarhul Teoctist (1915-2007) a fost prima adresată de un patriarh al Bisericii Ortodoxe unui conducător al Bisericii Catolice de la Marea Schismă din 1054.
S-a stins din viață la 2 aprilie 2005, fiind înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub Basilica San Pietro din Roma.
La 27 aprilie 2014, papa Ioan Paul al II-lea și papa Ioan al XXIII-lea au fost canonizați în urma unei ceremonii oficiate de papa Francisc, la care au asistat sute de mii de credincioși din întreaga lume.

Sursa:agerpres.ro