Doi alpinişti români au cucerit vârful Muztagh Ata, din Tibet

Imagine implicită

vârful Muztagh AtaDoi sportivi români au cucerit al doilea cel mai înalt vârf din nordul platoului tibetan.Au urcat la peste 7.000 de metri altitudine, pe schiuri şi fără oxigen suplimentar.

Alpiniştii au avut nevoie de mai bine de două săptămâni să se obişnuiască să respire aerul foarte sărac în oxigen, de la o asemenea altitudine.

Ciprian Lolu este salvator montan, instructor salvamont, ghid montan şi monitor de schi-alpinism. Până acum a făcut zeci de ascensiuni pe vârfuri din Europa şi Asia. Însă cea mai mare aventură a fost expediţia de pe Muztagh Ata, în care l-a avut ca partener pe alpinistul bucureştean Horea Popescu.

Marşul de apropiere, pe schiuri, a început pe 29 iunie. Muztagh Ata, care se înalţă până la 7.546 de metri altitudine, este al doilea cel mai înalt vârf din creasta nordică a platoului tibetan. „Este o zonă foarte ciudată să spun, foarte expusă, plină de crevase, seracuri. Dacă vedeai crevasele era foarte bine, foarte ok, pentru că ştiai – nu ai voie pe acolo. Marea problemă era că erau foarte multe găuri, să zic aşa, avenuri de zăpadă, cu punţi peste şi riscai efectiv să cazi într-una dintre ele”, a declarat Ciprian Lolu, alpinist.

Din cauza concentraţiei foarte mici de oxigen, cei doi alpinişti au avut nevoie de mai bine de 17 zile de aclimatizare. Primul care a ajuns pe vârf a fost, pe 16 iulie, Ciprian Lolu.

„Am ajuns la ora 11 dimineaţa în tabăra 3. No, ce să fac, singur pe acolo … am zis că ia lasă că las toate bagajele, îmi iau totuşi o pufoaică, nişte mănuşi la mine, să le am dacă în caz se întâmplă ceva şi am plecat spre vârf foarte frumos şi, practic, la trei eram pe vârf”, a mai spus alpinistul.

Ciprian Lolu a repetat performanţa a doua zi, împreună cu Horea Popescu. „Cele patru ore şi ceva de urcare, grele, aşa cum au fost ele, într-o atmosferă destul de rece, îngheţată, au fost urmate de jumătate de oră de bucurie pe vârf, jumătate de oră – trei sferturi de oră chiar, datorită faptului că era soare totuşi şi era o privelişte fenomenală în toate direcţiile”, a spus Horea Popescu.

Vârful Muztagh Ata a fost cucerit prima oară pe schiuri în 1980, de primii americani admişi pe teritoriul Chinei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa:digi24.ro