Screen Shot 2014-05-15 at 7_23_43 PMDiplomaţia americană a pus la îndoială, marţi, statutul a doi jurnalişti ruşi, reţinuţi în estul Ucrainei, acuzându-i că transportau armament în vehiculele lor, transmite Mediafax

Mai mulţi jurnalişti au denunţat arestarea lor de către servicii de securitate ruse, în Crimeea anexată de Rusia, în timp ce Moscova acuză Kievul că a reţinut doi reporteri ruşi în estul Ucrainei.

În cel de-al doilea caz, este vorba de doi jurnalişti ai site-ului rus Life News, arestaţi de militari ucraineni în apropierea oraşului Kramatorsk, provocând furia Moscovei, care cere eliberarea imediată a reporterilor.

Site-ului rus Life News menţionează că Oleg Sidiakin şi Marat Zaicenko au fost reţinuţi în timp ce filmau violenţele.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, „serviciile de securitate ucrainene au reţinut indivizi cu acreditări de jurnalişti false, emise de „republica” autoproclamată Doneţk.

Jurnaliştii arestaţi „transportau în maşinile lor rachete antiaeriene portabile”, a afirmat Psaki, cu referire la „informaţii de presă” sau date obţinute în urma unor discuţii cu autorităţile de la Kiev.

Recent, corespondentul cotidianului polonez Gazeta Wyborcza în Rusia, Waclaw Radziwinowicz, a fost arestat în Crimeea de funcţionari ai SFB (Serviciul federal de securitate al Rusiei) şi eliberat după şas

(116 accesari)