Doi membri CCA au „scăpări” în declaraţiile de venit
VENITURILE obţinute de membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului se declara conform Legii nr. 1264 din 19.07.2002. Din informaţiile publicate pe pagina web a Consiliului, toţi cei 9 membri au depus declaraţiile de venit pentru anul 2012 însă nu toţi le-au completat conform cerinţelor legale.
Din declaraţia de venit depusă de Marian Pocaznoi, preşedintele CCA, aflăm că acesta a obţinut în anul 2012 venituri salariale de peste 96.000 de lei, iar soţia Alina Osoianu a avut 90.000 lei. Cei mai puţini bani i-a primit Barbălată Olga, sub 5000 lei, deoarece a fost numită membră a Consiliului la sfârşitul lui 2012. În aceeaşi situaţie este şi Colesnic Iurie cu un salariu de doar 5045 de lei de la CCA însă cu venituri de aproape 100.000 lei din activitatea de lector şi cercetător ştiinţific.
Tot din declaraţiile de venit pentru anul 2012 reiese că în familia Hadârcă, soţul are un venit anual de 114.000 lei, iar soţia Onceanu-Hadârcă Mariana a primit 86.183 lei de la CCA şi peste 22 de mii de lei din salariul de lector la Universitatea de Stat din Moldova şi din conceperea scenariilor.
Printre cei care nu şi-au declarat veniturile conform legii se numără: Onceanu-Hadârcă Mariana şi Colesnic Iurie.
Onceanu-Hadârcă Mariana a „uitat” să treacă în declaraţie valoarea apartamentului deţinut.
Colesnic Iurie nu a indicat în declaraţia de venit valoarea unui teren deţinut, tipul terenului, valoarea cadastrală şi modul dobândirii. De asemenea membrul CCA nu a indicat cât costă fiecare dintre cele 4 maşini pe care le deţine în proprietate. La categoria clădiri acesta indică faptul că deţine o casă de locuit în valoare de 600.000 de lei obţinută prin ipotecare în anul 2006, însă la capitolul datorii ipoteca nu este prezentă. Aceasta înseamnă că creditul ipotecar luat a fost deja restituit s-au proprietarul are alt act care certifică provenienţa proprietăţii.
Înainte de a fi acceptate declaraţiile de venit sunt verificate pentru respectarea condiţiilor de formă de către persoanele desemnate din cadrul serviciului resurse umane.
Potrivit legii declararea incorectă a veniturilor şi proprietăţilor în mod intenţionat, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform articolului 352 prim din codul penal (falsul în declaraţii). Cei care sunt judecaţi conform acestui articol riscă o amendă de până la 600 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 1 an cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.
Sursa: sinergo.md