Doliu național în Rusia. 22 de morți și aproape 160 de răniți în accidentul de la metroul din Moscova

Imagine postare

metrou_rusia_99713100Cel puțin 22 de persoane, între care șase cetățeni străini, și-au pierdut viața, iar alte aproximativ 160 au fost rănite, dintre care 149 sunt spitalizate, iar 42 dintre ele se află în stare gravă. Acesta este cel mai recent bilanț al celui mai grav accident produs vreodată în istoria de 79 de ani a metroului din Moscova, care a avut loc marți, la o oră de vârf. Autoritățile au decretat pentru miercuri o zi de doliu, în timp ce Parchetul rus a deschis un dosar penal, informează agențiile de presă Ria Novosti și Interfax.

Dacă inițial au spus că nu există străini printre victime, autoritățile au indicat ulterior că șase cetățeni străini figurează printre cei 22 de morți. Astfel, conform unei surse din serviciile de urgență, au fost identificați doi bărbați din China, de respectiv de 30 și 40 de ani, doi din Tadjikistan (de 24 și respectiv de 25 de ani), o tânără de 24 de ani din Kârgâzstan și o femeie de 46 de ani din Republica Moldova, conform Interfax.

Vicepremierul Olga Golodeț anunțase marți după-amiază că printre victime sunt cetățeni din cinci țări străine (Republica Moldova, Ucraina, Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan) și locuitori din 12 regiuni ruse, printre răniți. Ambasada Ucrainei la Moscova a precizat ulterior că niciun cetățean ucrainean nu a avut de suferit în urma accidentului de la metrou, relatase Ria Novosti.

Excluzând din start ipoteza unui atentat, anchetatorii au privilegiat cauze de natură tehnică ale dezastrului.

După cum a declarat miercuri o sursă din poliția Moscovei pentru agenția de presă Ria Novosti, catastrofa de la metrou ar putea să aibă drept cauză lucrări de întreținere, efectuate în mod neglijent, în ajunul accidentului, la sistemul de semnalizare.

Trei vagoane ale unei garnituri de tren au deraiat marți dimineață între stațiile ‘Park Pobedî’ (‘Parcul Victoriei’) și ‘Slavianski bulivar’ (‘Bulevardul slav’) după o frânare bruscă, în timp ce unul din vagoane s-a rupt în două.

Pe vremuri metroul din Moscova era considerat cel mai sigur mijloc de transport urban din capitala rusă, însă în ultimii ani o serie de incidente au umbrit istoria sa, însă niciunul din ele nu a fost de o asemenea gravitate.

Deputatul în Duma de Stat, Viaceslav Tetiokin, din partea Partidului Comunist, a declarat că metroul din Moscova, construit în epoca sovietică, a fost un mijloc sigur de transport doar până la căderea URSS, perioadă în care era întreținut în mod corespunzător.

‘În prezent, informațiile despre defecțini tehnice, incendii și accidente în metrou parvin cu periodicitate. Circa 22 de accidente s-au produs la metroul din Moscova din 1991 și până în prezent. Cifrele vorbesc de la sine’, a declarat el.

Municipalitatea Moscovei, care a promis o anchetă minuțioasă, a anunțat că familiile persoanelor decedate vor primi o compensație de 3 milioane de ruble (aproximativ 100.000 de dolari), iar răniții în jur de 1,5 milioane de ruble.

sursa: realitatea.net