Domnica Manole, către magistraţii din R. Moldova: Dacă vă pasă de starea justiţiei, demascaţi nelegiuirile din sistem

Imagine implicită

Judecătorul are un rol educaţional în sprijinul legii. Atunci când democraţia şi libertăţile fundamentale sunt în pericol, rezervele unui judecător se pot acorda datoriei de a vorbi, se arată într-o declaraţie a Magistraţilor Europeni.

Fostă magistrată a Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole constată că potrivit Declaraţiei MEDEL Sofia adoptată în noiembrie de către Magistraţii Europeni pentru democraţie şi libertate, obligaţia de rezervă nu poate oferi unui judecător o scuză pentru pasivitatea sa.

„Magistraţii nu au numai dreptul, ci şi obligaţia de a participa la informarea societăţii cu privire la drepturile cetăţenilor şi pentru a consolida statul de drept şi percepţia acestora”, a adăugat fosta magistrată, precizând în context că şi rezoluţia Parlamentului European din 14 noiembrie cu referire la situaţia din R. Moldova a evidenţiat responsabilitatea judecătorilor în ceea ce priveşte respectarea statului de drept.

„Nu vă mai ascundeţi, domnilor magistraţi, după obligaţia de rezervă, dacă vă pasă de starea justiţiei, demascaţi nelegiuirile din sistem”, a conchis Domnica Manole.

„În timp ce nu ar trebui să vorbească despre cauzele cu care se ocupă personal, judecătorul este totuşi ideal plasat pentru a explica regulile juridice şi aplicarea lor. Acesta are un rol educaţional în sprijinul legii, alături de alte instituţii care au aceeaşi misiune. Atunci când democraţia şi libertăţile fundamentale sunt în pericol, rezervele unui judecător se pot acorda datoriei de a vorbi”, se arată în Declaraţia MEDEL Sofia.

Totodată, MEDEL vede cu îngrijorare crescândă atacurile din ce în ce mai mari asupra magistraţilor şi asociaţiilor acestora care sunt iniţiate nu numai datorită participării lor la dezbaterea publică, drept rezultat al deciziilor împotriva aşteptărilor guvernelor.

De menţionat că recent Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) de la Chişinău a respins cererea de repunere în funcţie a Domnicăi Manole, demisă anul trecut din postul de judecătoare la Curtea de Apel în urma unui demers al Serviciului de Informaţii şi Securitate, după ce magistrata a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma Demnitate şi Adevăr şi obliga instituţia să-l iniţieze.

Decizia finală a CSJ în dosarul Domnicăi Manole vine după ce în luna noiembrie cazul său a fost menţionat într-un raport al Parlamentului European drept un exemplu de presiune asupra judecătorilor independenţi din R. Moldova.

Sursa:epochtimes-romania.com