Domnica Manole: „Judecătorii au câştigat salarii, dar au pierdut independenţa, care trebuie apărată chiar cu riscul de a fi persecutat şi eliberat din sistem”
Domnica Manole, fosta judecătoare demisă din sistem de CSM la recomandarea SIS, după ce în 2016 a aprobat, ca judecătoare a Curţii de Apel, un referendum cerut de Platforma Demnitate şi Adevăr şi nedorit de putere, încearcă să demonstreze în justiţie nu doar că a fost dată afară ilegal. Într-un interviu la Europa Liberă, Domnica Manole şi-a explicat demersurile, dar s-a referit şi la starea justiţiei moldoveneşti.
„O spun cu toată responsabilitatea: eu am avut convingerea că eu pronunţ o hotărâre în conformitate cu legea şi în conformitate cu intima mea convingere. Nu m-a interesat că este grupul de iniţiativă al Platformei DA şi, de fapt, pe niciun judecător nu trebuie să-l intereseze acest lucru – că este un demnitar de stat sau că este un cetăţean de rând. În faţa legii toţi cetăţenii sunt egali. De asta m-am ghidat eu. (…) Pentru cei care se află la cârma puterii, evident că a fost un act care i-a revoltat: că un judecător a îndrăznit să pronunţe o hotărâre în asemenea caz”, spune fosta magistrată.
Faptul că este un caz politic l-a recunoscut practic toate comunitatea internaţională. „Cazul a ajuns să fie discutat la Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU. A fost luată şi o decizie în acest caz, care a fost remisă Guvernului încă în noiembrie 2016. Au fost cerute explicaţii de la Guvernul prin intermediul Ministerului Justiţiei. A fost discutat la APCE de către un grup de deputaţi care au cerut informaţii pe acest caz. Nu mai vorbesc de faptul că purtătorul de cuvânt al Consiliului Europei, al doamnei Mogherini, şi-a expus imediat poziţia faţă de acest caz, solicitând ca RM să respecte angajamentele de independenţă a puterii judecătoreşti. Absolut toată comunitatea internaţională a luat atitudine”, a menţionat Domnica Manole.
Fosta judecătoare mai afirmă că întregul caz a fost planificat şi concertat de puterea politică, SIS şi Consiliul Superior al Magistraturii, în situaţia în care, spune Manole, relaţia între justiţie şi politic este cu foarte multe pârghii de influenţă asupra judecătorilor, situaţie care s-a agravat din 2012 încoace, când, printr-un şir de modificări legislative, garanţiile de independenţă a judecătorului au fost diminuate.
„Atunci când s-au făcut aceste modificări, undeva a fost făcut, să-i spunem aşa, un compromis între judecători şi putere. S-au dat salarii, dar, în acelaşi timp, s-au diminuat garanţiile de independenţă. Judecătorii, bucuroşi de faptul că vor avea salarii mai mari, într-un fel, au acceptat tacit aceste modificări ale legislaţiei. În urma acestor modificări, o să vedeţi că din anul 2014 până în anul 2016, noi avem, probabil că prima dată în istoria jurisprudenţei RM, cele mai multe dosare în privinţa judecătorilor, undeva 39-40 de dosare penale. Atunci când judecătorul comite o infracţiune, este de bine. Dar atunci când se abuzează de această normă şi când se pronunţă hotărâri sau se dă acordul fără a avea un temei legal, aşa cum s-a întâmplat în cazul meu prin hotărârea cu referendumul, este foarte grav”, a declarat Domnica Manole, la Europa Liberă.
Mai mult, când au început persecuţiile la adresa Domnicăi Manole, mai mulţi judecători ar fi încercat să sară în apărarea colegei lor, dar ar fi fost avetizaţi că dacă o vor face, vor ajunge în aceeaşi situaţie.
„O parte din judecători au făcut o declaraţie scrisă în apărarea mea. Ulterior, mi s-a transmis prin diferite căi, chiar inclusiv şi de unii judecători, că au fost intimidaţi, că vor ajunge în aceeaşi situaţie ca şi mine. Mai mult, când s-a pronunţat hotărârea de la 4 iulie, ei au înţeles că CSM este capabil de orice hotărâre în privinţa oricărui judecător, în caz că nu este unul docil, ascultător şi fiecare încearcă să se protejeze pe sine. Nu avem, cu mare regret, solidaritatea asta în sistem”, a mai declarat Manole.
„Ce s-a întâmplat? Judecătorii au câştigat în salariu, dar au pierdut din independenţă. Fiindcă independenţa în justiţie este o valoare, ea trebuie apărată şi nu doar de judecători, dar de întreaga societate, de preşedinte, de deputaţi. Independenţa trebuie apărată chiar şi cu riscul de a fi persecutat, chiar şi cu riscul de a fi eliberat din sistem, ceea ce s-a întâmplat şi în situaţia mea. Dar, de fapt, ei nu înţeleg un lucru: că ceea ce fac eu rezultă din principiile pe care eu le împărtăşesc şi care, de fapt, ele, în toată perioada respectivă, s-au cristalizat în mine. Eu am devenit imună la aceste presiuni care se fac asupra mea. Presiunile s-au făcut în perioada anului 2016, se fac şi în perioada anului 2017. Dar pentru mine, de fapt, dorinţa mea este de a schimba lucrurile din sistem. Eu îmi doresc foarte mult ca copiii mei să trăiască într-un stat de drept. Dar atunci când încercăm, noi avem şanse de a câştiga. Atunci când nu facem nimic noi pierdem din start”, a conchis Domnica Manole.
Sursa:jurnal.md