Domnul Dodon versus statistica
Preşedintele Igor Dodon insistă pe importanţa Rusiei ca partener strategic al Moldovei şi se laudă că, după ce a devenit preşedinte, a reuşit să crească exporturile Moldovei spre Rusia cu 17%,1 iar panourile PSRM prezintau o creştere şi mai mare: „de 3-4 ori”.
Realitatea este însă că, din punct de vedere comercial, Rusia nu mai este partenerul strategic pe care-l prezintă Igor Dodon, scrie SIC. Dacă în 2012, Rusia avea o pondere de 30,3% în exporturile moldoveneşti, în 2016 ponderea lor a scăzut la 11,4%, comparabilă cu cea a Italiei – 9,7%. Preşedintele însă nu a acordat niciodată Italiei aceeaşi importanţă ca Rusiei.
ÎN PREZENT, România — şi nu Rusia — e cel mai mare partener comercial.
Pe de altă parte, cel mai important partener comercial al Moldovei a devenit România, cu 25,1%. Chiar dacă un sfert din exporturile noastre merg peste Prut, mai mult decît dublu faţă de ce trimitem în Rusia, Igor Dodon nu e nici pe departe la fel de grijuliu faţă de partenerii români. Dimpotrivă, declaraţiile sale au fost adesea mai degrabă belicoase faţă de vecinii noştri vestici.
DUPĂ EMBARGOUL RUS DIN 2006, UE a întrecut CSI la capitolul ponderea exporturilor
Uitîndu-ne la ponderea UE şi CSI în ansamblu, vedem că 65,1% din exporturi merg în UE şi doar 20,3% se duc în CSI, de peste 3 ori mai puţin.
Chiar dacă ne referim strict la exporturile agro-alimentare, întrucît Igor Dodon îşi atribuie rolul de apărător al fermierilor care nu au unde-şi exporta merele şi prunele, observăm că ponderea Rusiei şi a întregii Comunităţi a Statelor Independente a scăzut dramatic, iar cea a UE a crescut vertiginos: CSI de la 55% în 2008, la 19,2% în 2016; UE de la 31,1% la 57,9% în aceeaşi perioadă.
EXPORT AGRO: majoritatea exporturilor merg în UE, nu CSI
De fapt, anul trecut Moldova a exportat mai multe produse agro-alimentare în categoria „alte ţări”—22,88%—decît în CSI. Asta în condiţiile în care valoarea totală a exporturilor din această categorie a crescut de la ~590 la ~890 de milioane de dolari.
Deşi ponderea comerţului cu Rusia şi CSI rămîne semnificativă, în mod evident, importanţa acestuia nu mai este vitală. Din păcate, embargourile motivate politic au demonstrat că Moscova nu este un partener comercial de încredere. O pondere mai mare a comerţului cu Rusia, aşa cum îşi doreşte Igor Dodon, înseamnă şi o vulnerabilitate mai mare faţă de manevrele Kremlinului.
Sursa:jurnal.md