Donald Tusk: Pericolul unui război există nu doar în estul Ucrainei

Imagine implicită

start_1176065Pericolul declanșării unui război există nu numai în estul Ucrainei, avertizează premierul polonez Donald Tusk, noul președintele al Consiliului European. 

Donald Tusk a făcut această declarație într-un discurs rostit luni în cadrul ceremoniilor care marchează împlinirea a 75 de ani de la agresiunea Germaniei naziste asupra Poloniei, care a declanşat al Doilea Război Mondial.

„În cadrul summitului NATO din această săptămână, liderii ţărilor membre vor reflecta împreună la o nouă politică ce va avea ca obiectiv principal securitatea şi eficienţa acţiunii comunităţii noastre occidentale în faţa ameninţării unui război nu numai în estul Ucrainei”, a declarat Tusk.

„Încă mai este timp să-i oprim pe cei pentru care violenţa, forţa, agresiunea devin încă o dată arsenalul unei acţiuni politice”, a subliniat Tusk, ales sâmbătă la preşedinţia Consiliului European în locul belgianului Herman van Rompuy.

Tusk a cerut ca solidaritatea europeană şi euroatlantică să ia o dimensiune practică.

„Văzând tragedia ucrainenilor, războiul, pentru că trebuie să folosim acest termen, ştim că septembrie 1939 nu poate să se mai repete”, a declarat premierul polonez, la locul fostei baze poloneze Westerplatte, din apropiere de Gdansk, împotriva căreia nava germană Schleswig-Holstein a deschis focul în zorii zilei de 1 septembrie 1939, acestea fiind primele focuri de armă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Alte ceremonii care vor marca începutul acestui conflict sunt prevăzute în cursul după-amiezii la Gdansk, în prezenţa preşedintelui german Joachim Gauck şi a omologului său polonez Bronislaw Komorowski.

sursa: jurnal.md