Procurorul general interimar, Andrei Pântea, a fost chemat astăzi în Parlament pentru a informa deputații despre eventualele dosare penale intentate pe cazurile atacurilor raider asupra mai multor bănci. Propunerea a fost făcută de comunistul Grigore Petrenco.

Potrivit deputatului, Procuratura trebuie să facă publice aceste informații deoarece este implicat și prim-vicepreședintele PD, Vladimir Plahotniuc.  „S-au adus mai multe învinuiri la adresa dânsului, inclusiv implicarea în atacurile raider din vara anului 2011. Solicităm prezența procurorului general interimar, Andrei Pântea, să ne spună dacă procuratura s-a sesizat sau nu, există dosare intentate în care este implicat numele lui Plahotniuc”, a solicitat Petrenco.

Totodată, deputatul comunist Alexandr Petkov îi cere ministrului de interne, Dorin Recean să se prezinte în fața Legislativului pentru a oferi detalii la subiectul monitorizării de către Biroul Naţional Interpol Italia a deputatului Vladimir Plahotniuc.

Potrivit documentelor apărute zilele trecute în presă, Interpol a adunat încă din 2005 informații privind o serie de grupări oligarhice, printre care şi Solntsevskaya. Biroul Interpol de la Roma a solicitat punerea la dispoziţie a informaţiilor despre 23 de subiecţi implicaţi în respectivele afaceri. Numele lui Vladimir Plahotniuc este al 15 în listă. Ministrul Afacerilor Interne a confirmat veridicitatea documentului care atestă interesul Interpolului italian faţă de persoana lui  Vladimir Plahotniuc. Pe data de 15 februarie, Plahotniuc a prezentat presei și deputaților o copie a unui răspuns dat liderului PDM de Biroul Interpol de la Lyon, Franţa, care atestă că serviciul internaţional nu-l monitorizează. Alexandr Petkov a declarat atunci că Vladimir Plahotniuc trebuie lipsit de imunitate.

(278 accesari)