Dosar penal în România, în privința lui Vlad Plahotniuc. Vizează preluarea unor pachete de acțiuni de la Victoriabank și BEM

Imagine implicită

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, în cadrul căreia este vizat și Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, potrivit unei ordonanţe făcute publice de Jurnal TV.

Potrivit documentului, semnat de procurorul român Raluca Negulescu, dosarul peste pornit pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002.

Cauza penală a fost pornită urmare a unei sesizări depuse de Veaceslav Platon, în care acesta povestește cum, împreună cu Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache și alte persoane din anturajul liderului PD, ar fi preluat pachete de acțiuni de la Victoriabank și Banca de Economii. Sesizarea a fost depusă la 3 august 2016, pe când Veaceslav Platon se afla în arest la Kiev.

„Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate. În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon – cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane – cetăţeni străini)”, potrivit documentului.

Citate din ordonanţă:

Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Veaceslav Platon şi Vladimir Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse, de ambele părţi, a unor acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova: BC Victoriabank, BC Banca de Economii, SA Asito, SA Victoria Asigurări, SA Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacţii finale: o tranzacţie principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) şi o altă tranzacţie secretă (care nu a fost încheiată în scris şi care a avut în vedere desemnarae persoanelor interpuse).

Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui BC Victoriabank, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, a decis ca unii acţionari ai BC Victoriabank deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acţionar, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute, în termen de trei luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată, respectiv la valoarea nominală.

În acest context, deşi au fost formulate mai multe cereri şi plângeri penale adresate instituţiilor competente din Republica Moldova, acestea au rămas fără rezultat, Veaceslav Platon precizând că ulterior el şi persoanele apropiate lui, au fost supuse unor numeroase acţiuni de intimidare realizate de către autorităţilre statului din Republica Moldova, inclusiv proceduri judiciare penale în cadrul cărora s-au efectuat arestări, percheziţii, măsuri de supraveghere tehnică, în scopul final al recuperării activelor, la un preţ subevaluat de către Vladimir Plahotniuc, prin persoane interpuse.

Veaceslav Platon precizează că toate aceste acţiuni au fost realizate prin intermediul Băncii Naţionale a Moldovei şi a organelor de urmărire penală din Republica Moldova determinate de către Vladimir Plahotniuc, care şi-a exercitat influenţa sa asupra persoanelor cu atribuţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate.

Ordonanţa de începere a urmăririi penale este din aprilie 2017. Nici Vlad Plahotniuc, nici PD nu au oferit deocamdată comentarii pe marginea acestui document.