DOSARUL DIASPORA. În Italia, MAE a desfiinţat o secţie unde votau 600 de români pentru a înfiinţa una unde au votat doar 48

Imagine implicită

vot diasporaAncheta privind obstrucţionarea votului din diasporă este în linie dreaptă la DNA, unde, vineri, 9 ianuarie, a fost audiat Marian Vanghelie. O serie de informaţii obţinute de Gândul conduc la concluzia că autorităţile române ar fi premeditat scandalul de la prezidenţiale. În cazul Italiei, ţara de unde au venit cele mai multe voturi ale diasporei, Ministerul Afacerilor Externe a ignorat pur şi simplu recomandările propriilor specialişti care propuneau mai multe secţii de votare.

În plus, MAE a decis în mod unilateral să desfiinţeze secţii de votare aflate în zonele unde comunităţile de români sunt importante. Într-un caz, MAE a desfiinţat o secţie de votare unde în 2009 au votat peste 600 de persoane şi a înfiinţat una unde la prezidenţialele din 2014 au votat 48 de persoane.

DNA a început audierile în dosarul obstrucţionării votului din diaspora. Pe 2 decembrie 2014, DNA a preluat dosarul de la Parchetul General. Procurorii anticorupţie aveau deja deschis un dosar penal pe această temă. Cercetările au început in rem, adică nu este investigată o persoană, ci o faptă. În acest caz, DNA investighează fapte de abuz în serviciu şi infracţiunea de obstrucţionare a votului. DNA a cerut şi a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă documentele privind alegerile prezidenţiale din 2014. Vineri, 9 decembrie, a fost audiat la DNA primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. El a explicat că a mers la DNA pentru a da detalii despre declaraţiile sale referitoare la votul din dispora. Vanghelie a precizat, la ieşire, că a dat o declaraţie de martor în faţa anchetatorilor.

„Am spus ceea ce cred şi nu m-am delimitat nicio secundă de la ceea ce am spus şi public. Nu am făcut nimic altceva decât să explic declaraţia mea publică, cu argumente bazate pe logică. Nu am hârtii sau alte documente pe care să le aduc procurorilor, pentru că eu nu lucrez în MAE sau la vreo altă instituţie”, a spus Marian Vanghelie.

Întrebat cine crede că este responsabil de problemele de la votul din diaspora, Marian Vanghelie a răspuns: „Cred că sunt împreună Victor Ponta cu Liviu Dragnea”.
Primarul Sectorului 5 a adăugat că, în opinia lui, „cei ce au condus campania sunt cei responsabili”. „Şi-au bătut joc băieţii ăştia, iar justiţia acum trebuie să lămurească cine este responsabil”, a mai spus Vanghelie.

Sursa:gandul.info