Dosarul lui Plahotniuc, comentat de experți
Imaginea lui Vlad Plahotniuc devine tot mai controversată, mai ales după ce a negat faptul că în România i-a fost deschis dosar penal, iar acuzațiile adresate jurnalistului Val Butnaru precum că ar fi comandat o campanie de manipulare împotriva afaceristului sunt absurde. Asta susțin invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
Vasile Năstase, jurnalist, director APOLLO : Este o cascadă de infracțiuni în care este implicat acest politician și controversat afacerist. Să nu uităm de toată această cavalcadă de infracțiuni care țin de atacurile raider din 2010, de urmărirea sa de Interpol. Atunci cînd s-a început a vorbi despre insulele „La Izvor” precum că în spatele acestei afaceri cu cele două insulițe ar sta oligarhul Plahotniuc, nu prea-mi venea a crede, cu atît mai mult că singur declarase la un post de televiziune, foarte franc, că mîine-poimîine o să-l declarăm extraterestru, că n-are nimic cu asta. Atunci cînd s-au făcut cercetări privind atacurile raider, Curtea de Justiție de la Londra a demonstrat că beneficiarul acestor acțiuni este Plahotniuc, tot atunci am aflat că firma „FinparInvest”, care a obținut insulele, de fapt este proprietatea lui. Un om putred de bogat umblă cu miș-mașuri de genul acesta.
Instituțiile statului nu reacționează în cazul dosarului intentat de justiția română pe numele lui Plahotniuc, pentru că sunt captive și îl slujesc pe acest oligarh. Această dublă identitate nu a apărut din senin. Ea a fost foarte minuțios pregătită și ca ipoteză trebuie să ne gîndim la 7 aprilie 2009, actele au fost depuse, dar fără să se știe ce se va întîmpla cu averile obținute nu de la comuniști, dar de la popor. Aceste averi trebuiau cumva protejate – fie prin intermediul noii puteri, unde el a venit, fie trebuia să-și facă alt pașaport și să meargă într-un locușor să-și ascundă averile, dar și de o eventuală justiție.
În ceea ce privește faptul că presa urmărește un subiect pornit de „Adevărul”, continuat de Jurnal, apoi am scris despre asta în „Glasul”. Acum am văzut continuarea de la Poliția Sectorului 1 la Buftea, iar de acolo la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație Română. Asta este o dovadă că dosarul se investighează la un nivel mai înalt. În cazul lui Plahotniuc, birocrația a dat roade în favoarea presei. Noi, jurnaliștii colaborăm cu alți colegi din întreagă Românie, din întreaga lume.
Ana Ursachi, avocat: Omul acesta are tulburări de identitate. Într-un mod adevărat este orice, dar politician nu este. A apărut din umbră în politică în 2010 în momentul în care a făcut o afirmație că nu se va implica în politică, după care s-a regăsit pe locul 2 în lista Partidului Democrat, asumîndu-și votul cetățenilor. Apoi, cocoțîndu-se în fotoliul de deputat, pînă a ajunge în fotoliul de prim – vicepreședinte al Parlamentului s-a făcut remarcat prin mai multe scandaluri și de fiecare dată le-a negat, însă de fiecare dată adevărul a ieșit la iveală. Este un mincinos prin definiție.
Mai avem un erou național, tot originar din Grozești, tot a avut două pașapoarte, ce-i drept ambele moldovenești – într-unul era Nichifor Adrian Leonid cu anul nașterii 1975 și în celălalt Nichifor Adrian Dionid cu anul nașterii 1974. Consăteanul său, s-a regăsit într-un pașaport Ulinici cu data nașterii 28 decembrie 1965 și într-altul Plahotniuc cu data nașterii 1966. Deci, acolo la Grozești probabil este foarte bine să ai multe pistoale, două – trei pașapoarte.
Cu părere de rău, cazul lui Plahotniuc este investigat doar de jurnaliști și nu este treaba Procuraturii, așa cum ar trebui să fie sau a organelor competente cum este Ministerul de Interne, acel „Registru” nenorocit și subjugat.
În momentul în care ești cetățean a unei societăți, trebuie să spui cine ești tu, cine-ți sunt părinții, în ce an te-ai născut. În cazul dat, dacă Ulinici apare pe pămînt pe 28 decembrie 1965 și în alt capăt apare pe 1 ianuarie 1966 este evident că sunt doi Vlazi, ceea ce este Doamne-fereșete pentru Republica Moldova sau e unul și același. Dacă nu coincid în acte datele precum patronimic, zi, an, luna, este evident că un set este fals și de aici se pornesc probleme penale
Alina Țurcanu, redactor-șef ziarul „Adevărul”: Investigația despre acum politician, în trecut – om de afaceri n-am aflat atunci cînd am scris. Am urmărit traseul altei publicații, atunci cînd Plahotniuc a preluat fraudulos acțiunile unei bănci. În 2008, din curioziate am aflat că îl plimbă pe șeful statului, fără licitație, cu firma care ba este a lui, ba nu este și din cînd în cînd mai urmăream ce se mai aude, ce se mai scrie despre el, mai ales atunci cînd a apărut și pe scena politică. Și vă jur, dintr-o absolută întîmplare am dat peste acest document în Monitorul Oficial. Oricine dădea în căutare numele lui Vlad Plahotniuc găsea acel document în Monitorul Oficial al României și nu doar acesta. Ori cît de elaborat este planul dumnealui, probabil i-a scăpat că statul român publică anunțuri în MO despre dubla sa identitate.
Ne-am bucurat că acest subiect pe care noi l-am prezentat l-au preluat și alți colegi, au adus alte detalii, în caz contrar rămîi frustrat ca și jurnalist.
Eu am găsit ce-am putut aici, dar nu puteam să mă deplasez atît de ușor în România să caut adresa lui și atunci am rugat-o pe colega mea de la „Adevărul” din București, Oana Balan, să culeagă informații. S-a dus cu încă un coleg, i-a fotografiat casa, a vorbit cu paznicul care i-a zis că este casa domnului Plahotniuc, deși în acte era înregistrată pe altcineva. Am găsit și pe cine figura oficial atunci și a doua adresă pe care a fost înregistrat oficial cetățeanul Vladimir Plahotniuc, pentru că inițial avea cetățenie română doar cu numele acesta. Adică este absolut normal să colaborezi cu alți colegi. Asta nu înseamnă că îi pui pe colegi nu știu ce să facă împotriva cuiva. Este o formă normală de colaborare și chiar în ultima vreme foarte binevenită, pentru că infracționalitatea internațională este atît de ramificată, încît fără colaborarea altor colegi nu ai cum să descoperi.