Drapelele de stat vor fi coborâte în bernă: Astăzi se împlinesc 67 de ani de la cel mai mare val de deportări sovietice

Imagine implicită

deportareAstăzi se împlinesc 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări sovietice, iar în toată ţara vor fi coborâte în bernă drapelele de stat. Atunci sovieticii au deportat 11293 de familii – 35796 de persoane, dintre care 9864 de bărbaţi, 14033 de femei şi 11889 de copii. 7620 de familii au fost considerate chiaburi, iar celelalte acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”. 

De asemenea, astăzi, la ora 10:00, vor fi comemoraţi acei care au trecut prin calvarul deportărilor prin păstrarea unui moment de reculegere şi se vor organiza depuneri de flori la monumentele ridicate în memoria victimelor stalinismului.

Operaţiune denumită conspirativ „IUG”/Sud s-a făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, a membrilor partidelor politice, a gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Documentul „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11280 de familii cu 40850 de oameni”, era însoţit de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 02:00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20:00.

În acea zi, au fost mobilizate 4069 autovehicule pentru asigurarea transportului intern a celor ce au fost ridicaţi şi au fost pregătite 30 de eşaloane, respectiv, 1573 de vagoane de vite în care românii basarabeni deportaţi au fost transportaţi în Siberia (Ţinutul Altai, regiunile Kurgan, Tiumen şi Tomsk) şi RSS Kazahă (regiunile Aktiubinsk, Kazahstanul de Sud şi Jambul).
Documente de arhiva indică participarea la desfăşurarea acestei operaţiuni a 4496 de „lucrători operativi” ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici, 13774 ofiţeri şi soldaţi şi a 4705 activişti de partid din Moldova.

Acestor „deportaţi pe vecie” li s-au confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale. Arestările s-au făcut noaptea cu forţele soldaţilor veniţi în sate cu maşinile. Unii cetăţeni care au încercat să scape cu fuga au fost împuşcaţi. Gospodarii arestaţi împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcaţi cu forţa în vagoane pentru vite şi duşi. Toate bunurile – casele, utilajul ţăranilor deportaţi – au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către organele financiare ale raioanelor respective. Multe din aceste edificii au fost oferite ofiţerilor care erau aici în NKVD, nomenclaturii etc. Mulţi dintre gospodarii deportaţi nu au mai revenit în patrie, au fost împuşcaţi pe drum sau au murit de foame.

Ziua victimelor stalinismului (6 iulie) a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr.116-XVI din 22 mai 2008.

Sursa:jurnal.md