victor ciobanuPunct de sprijin

Sezonul politic a început. Chiar dacă deputaţii încă mai sunt în vacanţă.

Sărbătorile naţionale care deschid sezonul politic au trecut. Lăsând un sentiment al neîmplinirii. Au fost de toate, care se repetă din an în an. Depuneri de flori, discursuri de serviciu, concerte cu multă lume. N-a fost doar acel sentiment care trebuia să fie – de satisfacţie şi mândrie. Pentru ţară. Am revăzut cronica speranţelor din ’89 şi ’91. Neîmplinite. 

Apoi au mai fost ştiri vesele. Matrimoniale. Care au curs gârlă din televizor şi internet. Liderul transnistrean şi primarul capitalei şi-au pus pirostriile. E spre bine, orice ar zice criticii. Urmează să vedem evoluţia. Inclusiv de viziuni.

Totuşi, evenimentul-cheie al începutului de sezon e protestul din 6 septembrie. Şi asta se vede cu ochiul neînarmat după reacţia bolnăvicioasă şi chiar isterică a unor media. De scribi nu pomenesc, pentru că ei nu au opinii. Ei au doar misiunea de a polua mediul informaţional. Care e mesajul transmis cetăţenilor prin aceste media (care-s aparent multe, cu denumiri diferite chiar, dar de fapt e una singură, un fel de reeditare de tip sovietic a tirajării liniei de partid)?

Mesajul este clar – cei care vor protesta sunt duşmanii poporului. De ce? Pentru că – aţi ghicit, sunt agenţi ai Kremlinului. Acesta e pilonul construcţiei. Simplu şi primitiv. Ca şi procedeul de tirajare. Linia partidului este lansată de un zis analist care concomitent îşi mai zice şi centru de analiză (aici medicii au dificultăţi cu diagnoza – de la egocentrism la schizofrenie). Apoi această harababură, cu diferite titluri, care mai de care deocheate şi minuscule schimbări în text se repetă pe mai multe site-uri (tot cu denumiri diferite, dar cum am zis, în realitate e unul şi acelaşi) până ajunge pe sticlă. La televiziuni, tot cu denumiri diferite, emisiuni diferite şi chiar protagonişti diferiţi ideea lansată se vrea deja adevăr. În realitate, e o minciună ordinară.

Detaliile minciunii sunt chiar amuzante. Unul din scribi, în profund extaz propagandistic, ajunge la ideea genială că preţurile la gaz şi energia electrică au fost majorate de „Gazprom” şi Centrala Kuciurgan (companii afiliate Kremlinului). Şi, atunci, la ce bun protestele? În realitate, totul este exact invers. „Gazprom” a micşorat preţul la gaz. Iar majorarea tarifului se datorează exclusiv devalorizării leului, care e o consecinţă directă a destabilizării sistemului bancar cu participarea directă a BNM. În cazul energiei electrice – aceasta tot se procură în dolari. Şi întrebarea corectă e – care este rolul celor doi intermediari – „Energocom” şi „Energocapital” – în majorarea tarifului?

Eh, dar m-a luat valul. Ce-i interesează pe scribi realitatea?  Am zis doar că ăştia nu au de unde să aibă opinii proprii. Ei trebuie să promoveze linia partidului. Şi dacă s-a zis acolo că-i Kremlin, aşa să fie! Ei şi ce că nu prea ştiu să citească şi să scrie?! Principalul e că sunt mulţi. Şi poluează mult. Procedeul tehnologic e virtual şi se numeşte – circuitul rahatului în natură. Acesta-i sensul. Cine va sta să analizeze că-i analist sau centru analitic, sau blogger, sau societate civilă? Ce-i în televizor devine adevăr. Iar televizoare-s multe. Şi poporul e prost. Aşa cred ei.

Problema e că nu suntem nici proşti şi că suntem chiar mulţi. Şi înţelegem foarte bine cine se face responsabil pentru sărăcirea fără precedent a poporului. Şi că poporul nu poate fi duşman al poporului. Şi nu ne mai speriaţi cu războaie civile, maidane sângeroase şi alte sperietori de ciori. Ştim foarte bine că avem dreptul de a protesta. Iar guvernarea este obligată să asigure ordinea la aceste proteste. Aşa că în piaţă vor fi mulţi. Şi deloc proşti. Proştii vor sta acasă. Ascultând alţi proşti la tv.

Victor Ciobanu, pentru ziarulnational.md

Sursa:jurnal.md

(73 accesari)