Dublu diagnostic: Crimă și nesimțire, de Vasile Năstase

Imagine implicită

vasile nastaseEste greu de înțeles de ce Comisia Electorală Centrală nu pune problema excluderii din scrutin a așa-zisului concurent cu numărul suspect unu. La partidul corupților mă refer, cel finanțat copios din bani furați din vistieria statului și a mai multor oameni de afaceri.

Motive sunt mai mult decît suficiente. Să ne amintim de “autobuzul vesel” ce căra miniștri și deputați prin satele noastre părăsite pentru a spune brașoave și gogoși sărmanilor țărani. Și asta în timpul orelor de serviciu, cu încălcarea flagrantă a Codului electoral. Să nu uităm, iarăși, de fraudele și implicarea ilegală și imorală a copiilor din școli în procedura de vot intern, falsificat pînă la urmă de liderii compromiși și cel puțin controversați ai PD. Sau pentru repartizarea fariseică a kilogramelor de cartofi cu titlu de mită ieftină și grețoasă. Sau pentru utilizarea celor 7 radiodifuzori – 5 televiziuni și două posturi de radio – în scopuri de propagandă și agitație, procedură interzisă de lege. Sau pentru cumpărarea ca la tîrgurile de robi din antichitate a primarilor, consilierilor și a altor traseiști vînduți. Sau pentru acapararea puterii judecătorești și protejarea permanentă și nedisimulată a procurorilor și judecătorilor corupți, umbrele ale traficului de droguri, spălărilor de miliarde de dolari, atacurilor raider. Sau pentru nedeclararea și tăinuirea insolentă a marilor averi în off-shor-uri și străinătăți. Sau pentru șantajul permanent și încontinuu al mafioților din PD asupra unor politicieni vulnerabili din alte formațiuni. Sau pentru promovarea pe liste a unor bandiți, criminali, clanuri și alte asemenea elemente antisociale. Sau…

Evident, un astfel de rechizitoriu ar trebui făcut nu doar de presa liberă și societatea civilă, ci de instituțiile coercitive ale statului.
Paharul răbdării se umple, iată, pînă peste margini.

Ultimele două cazuri de decădere morală a acestei grupări politice criminale mi-au cutremurat simțămintele. Este vorba de „documentarul” apărut zilele acestea pe rețelele de socializare și în mass-media, în care “preşedintele raionului Edineț, Viorel Albu, membru al Partidului Democrat, a fost surprins în timp ce primeşte sute de mii de lei de la mai multe persoane, consumă alcool la locul de muncă şi intră în tandreţuri cu câteva femei.”

Cel de-al doilea caz e unul emblematic pentru gruparea ticăloșită a lui Plahotniuc și Guma. Pentru un gest disperat la adresa ministresei Buliga al unui bătrîn adus la sapă de lemn, brigada Păpușarului l-a internat în mod forțat la un ospiciu din capitală, încălcând nu doar normele legale, ci tot ce înseamnă demnitate și factură umană!

Să le luăm pe rînd.

I
Postul de televiziune Jurnal TV a difuzat o știre bombă care circula nestingherit pe internet, dar nefăcînd obiectul atenției presei de partid și oligarhice. Iată știrea:
“Într-un filmuleţ video postat acum două zile pe internet, preşedintele raionului Edineţ, Viorel Albu, înaintat în funcţie de Partidul Democrat, este surprins cum primeşte de la un bărbat câteva teancuri de bancnote, adică aproape 140 de mii de lei, aşa cum spune chiar Albu. După ce a primit banii, şeful de la Edineţ dă indicaţii unei femei să transfere suma pe un cont bancar. S-a întâmplat în luna mai a acestui an.
Viorel Albu este surprins de camerele de supraveghere cum încasează bani şi de la alte două persoane, iar după ce indivizii pleacă din biroul său, preşedintele raionului pune banii în buzunar. Cel care a plasat filmuleţul pe internet a precizat pe imagini că ar fi vorba despre mită în valoare de 12 mii şi respectiv 50 de mii de lei, pe care ar fi cerut-o preşedintele raionului Edineţ. Viorel Albu neagă însă acest lucru.
Tot pe internet a fost plasată o înregistrare audio în care preşedintele de la Edineţ ar face presiuni asupra unor angajaţi de la întreprinderea Edineţ-Gaz să poarte în timpul orelor de muncă haine cu sigla PD şi să facă agitaţie electorală în favoarea acestui partid. Nu se ştie însă cine este persoana de la celălalt capăt al firului.
Reprezentanţii Edineţ-Gaz nu au fost de găsit pentru a comenta această situaţie. În alte convorbiri telefonice, Viorel Albu este surprins cum înjură câţiva primari din acelaşi raion.
În aceleaşi imagini, Viorel Albu apare înjurând, fiind supărat că nu a primit din partea autorităţilor centrale o maşină Skoda-Superb.
În alte secvenţe plasate de internet, Viorel Albu este surprins cum consumă alcool în birou şi cum pipăie, îmbrăţişează şi sărută câteva femei.
Serviciul de presă al Partidului Democrat a declarat că nu comentează comportamentul şefului de raion. Viorel Albu a fost ales preşedinte de raion în luna martie a acestui an, după ce a fost demis Oleg Scutari, desemnat de Partidul Comuniștilor.“
http://jurnaltv.md/ro/news/2014/10/10/filmat-cum-ia-bani-10066003/#2
Ce ar mai fi de comentat după ce vedem cu propriii ochi? Cu ochii ieșiți din orbite, consternați și cu răsuflarea tăiată. E posibil un asemenea comportament într-un stat cu propensiuni europene?
E posibil ca un șef de raion să comită o multitudine de infracțiuni – consum de alcool la birou, comportament imoral și hărțuire sexuală, luare de mită, discurs de birjar, depășirea atribuțiilor de serviciu, utilizarea mijloacelor publice în interes de partid, etc., etc., – și să rămînă în continuare în funcție?
Unde este reacția promptă a CNA și Procuraturii Generale, partajate politic Partidului Democrat și personal Păpușarului, care erau obligate să se autosesizeze și să deschidă un dosar penal pe numele iubărețului șef de raion pedist?
Unde este reacția neîntîrziată a prim-ministrului Leancă, șeful direct al infractorului de la Edineț pe linie guvernamentală, care trebuia să-l suspende imediat din funcție și să ordone declanșarea unei anchete de serviciu?
Unde e reacția căpeteniilor Partidului Democrat, care trebuiau de îndată să retragă sprijinul politic pentru individul surprins în flagrant delict?
Unde e reacția autorităților publice locale, inclusiv a consilierilor raionali care în mod nemijlocit au votat candidatura lui Albu la funcția de șef de raion?
Știți unde sunt toate acestea? În viitorul rechizitoriu al lui Albu, printre care vor figura și demnitarii corupți de astăzi, inclusiv cei din instituțiile nominalizate mai sus, intrați cu capul în nisip și deveniți complici la dezmățul comis de protejatul de la Edineț.
II
O zicală orientală spune că cine nu are bătrîni să și-i cumpere.
Noi avem bătrîni, mulți și nenorociți. Aduși la sapă de lemn și la existență subumană de către foștii și actualii guvernanți, buni de incriminat pentru practicarea genocidului social. Să trimiți unor familii de bătrîni facturi de mii de lei și să le dai pensii de cîteva sute e genocid social clar, nu mă poate convinge nimeni că nu e așa! Mai vînzîndu-și o haină, mai niște veselă veche sau obiecte prețioase din tinerețile lor apuse, aceștia au învățat să se descurce, cumva, fără buligi și plahotniuci, cu mila și pomana Domnului…
Lipsiți de drepturi materiale decente, bătrînii Moldovei au ajuns a fi lipsiți și de dreptul la revoltă, la protest, la indignare. La o vorbă de duh sau la o sudalmă răcoritoare. La urma urmei la un gest necugetat, la o palmă lipsită de vlagă în adresa unei matroane a sistemului, a celei care, de cinci ani, le spune povești de adormit pruncii și le somează nepoatele ajunse mămici să spele și să tot spele pelincuțe…
Bătrînii Moldovei, aduși la sapă de lemn și la disperare, sunt băgați de către guvernanții pedeului și slugile docile ale acestora în cămășile de forță ale caselor de nebuni…
De parcă în Republica Moldova ar exista doar un singur post de televiziune interesat de crimele politice ale puterii, voi fi nevoit să citez din nou Jurnal TV. http://www.jurnal.md/ro/news/batranul-care-ar-fi-lovit-o-pe-buliga-internat-cu-for-a-la-psihiatrie-1178385/
“Bătrânul care ar fi lovit-o pe Buliga, internat cu forța la Psihiatrie
Mihai Dogotari, bătrânul din Glodeni, care ar fi lovit-o pe Valentina Buliga, a fost închis forţat la spitalul de psihiatrie. După ce ministrul Muncii a depus o plângere, pe marginea acestui caz a fost pornit un dosar penal, iar oamenii legii au dispus efectuarea unei expertize psihiatrice.
Chiar dacă bătrânul susţine că este perfect lucid şi niciodată nu a avut probleme mintale, oamenii legii au considerat că pentru a demonstra acest lucru este nevoie de un examen amplu și acum câteva săptămâni, în plină stradă, Mihail Dogotari, în vârstă de 72 de ani, s-a trezit luat pe sus de un grup de poliţişti.
Oamenii legii l-au dus pe bărbat direct la Spitalul de Psihiatrie din Chişinău, unde a fost internat forțat pentru o săptămână.
În aceste condiţii, Mihai Dogotari a apelat la serviciile unui avocat şi vrea să depună o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Precizăm că dosarul David contra Moldovei, în care țara noastră a fost condamnată la CEDO, îl vizează pe disidentul sovietic Gheorghe David judecat în 1987 de actualul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care l-a trimis la tratament psihiatric forțat. În 2013, când mplicarea șefului statului în acest caz a fost dezvăluită, Timofti a declarat că regretă acel episod și și-a cerut iertare de la rudele disidentului, care a decedat în 2007.
Contactată de Jurnal TV, ministrul Muncii, Valentina Buliga, a spus că nu ştia despre faptul că bătrânul Mihai Dogotari a fost internat forţat la spitalul psihiatric, dar a refuzat să comenteze situaţia. Pentru că ar fi lovit-o pe Valentina Buliga în faţă, bătrânul de 72 de ani, cercetat în stare de libertate, riscă până la trei ani de puşcărie.”
Ceea ce m-a deranjat în materialul colegilor noștri, e folosirea în repetate rînduri a sintagmei “oamenii legii”, îmbinare de cuvinte atribuită unor nemernici! Asemenea indivizi nu au nimic în comun nici cu legea, nici cu deontologia profesională, nici cu bunul simț, nici cu morala umană. Acești indivizi, inițiatori ai procedurii ilegale și inumane de internare forțată a unui om în vîrstă, care s-au atins cu labele murdare ale unui sistem venal de anii și discernămîntul acestui om perfect sănătos sunt niște criminali ordinari, niște scursuri politico-coercitive de tip fascisto-stalinist. Nu există cuvinte în vocabularul niciunei limbi din univers care mi-ar permite să-mi revărs ura de om și de cetățean pentru aceste epave zdrențuroase, răzbunătoare și feroce.
Că acest bătrîn este mai sănătos și mai inteligent decît întrega guvernare a lui Pește, e o chestie ce poate fi demonstrată făcînd trimitere la luciditatea, coerența și discernămîntul persoanei în chestiune. Nu în ultimul rînd la gluma despre omul sănătos care a adus după el la psihiatrie trei polițiști… În aceste condiții chiar nu poți să nu fii de acord cu avocatul victimei politice că așa-zisele autorități ale Republicii Moldova nu au înțeles niciun fleac din dosarul David, pierdut de statul captiv al Trompetistului și Contrabandistului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului…
… Citesc pe site-ul postului public de televiziune al României un material despre centenarul Corneliu Coposu. Știți cine a fost „Seniorul” sau „Preşedintele Moral al României”, aşa cum a fost denumit de semeni? O conștiință națională, un simbol al martiriului, al “sfintelor pușcării” în care a fost torturat, fizic și moral, aproape două decenii din viață…
Cu această ocazie,”Oameni care l-au cunoscut, care i-au fost aproape şi a căror existenţă a fost atinsă de Corneliu Coposu povestesc în filmul Mărturii despre o viaţă exemplară lucruri mai puţin cunoscute despre Senior. http://www.tvrplus.ro//editie-marturii-despre-o-viata-exemplara-265327
După cele întîmplate cu basarabeanul Mihail Dogotari în anul 2014 după Hristos și modul în care au decis să se răzbune buligele Partidului Democrat pe o presupusă și nevinovată palmă a suferinței bătrînului din Glodeni, venim, în antiteză, cu o PILDĂ reală din viața lui Corneliu Coposu, povestită cu începere de la minutul 37 al documentarului Mărturii despre o viaţă exemplară, cu genericul:
“ Să nu ne răzbunați”
Tudor Călin Zarojanu, scriitor, jurnalist: “Atunci cînd s-a pus pentru prima dată problema deschiderii dosarelor Securității, a apărut sintagma îngrozitoare “Vînătoarea de vrăjitoare”. Or, acest lucru după cum știm nu s-a întamplat nici la noi, nici la nemți, nicăieri, pentru că foștii deținuți politici pentru cine nu înțeleseră s-au dovedit a fi niște oameni de o calitate extraordinară. În scena pe care o povestește Ionuț Gherasim, fostul său secretar personal, Corneliu Coposu nu a încercat nici măcar să-și vadă dosarul.”
Ioan Andrei Gherasim, director executiv Fundația Corneliu Coposu:” Nu numai că mi-a povestit, dar am și trăit o secvență extraordinară în februarie 1990. Eram împreună cu președintele Coposu în fața hotelului București și la un moment dat, sprinten, era un tip de o vitalitate extraordinară, președintele Coposu traversează strada, se duce către o persoană și-l văd că-i explică ceva. Noi repede am mers către el și persoana respectivă era dintr-o dată albă la față, speriată. Și președintele Coposu îi spunea în felul următor: ”Dacă într-o zi vei fi judecat, cheamă-mă pe mine de martor, pentru că voi declara că ai fost nebun, nu erai în deplinătatea facultăților mintale.” La care acel individ a început să tremure, nu a înțeles ce i se întîmplă, și a spus:” Bine, bine, așa am să fac.” Și a plecat. La care, rîzînd, președintele Coposu a întrebat:” Știți cine e ăsta? Ăsta e cel care m-a torturat și m-a bătut în ultimul hal la Rîmnicu-Sărat.” La care noi, tinerii, vroiam să mergem după el… Seniorul, însă, ne-a zis:” N-aveți dreptul să vă atingeți de el. Dumnezeu este cel care-i va decide soarta.”
„În timpul detenţiei, am trecut de multe ori pe lângă moarte. Acest lucru îţi dă o linişte, o seninătate spirituală şi o înarmare cu o rezistenţă absolut inexpugnabilă, după ce defilezi prin toată gama de torţionari. Dacă reuşeşti să le supravieţuieşti, ajungi la un moment dat la un nivel la care rezistenţa este maximă şi nu poate fi afectată în nici un fel de fenomene exterioare”, mărturisea marele om politic și martir al neamului Corneliu Coposu.
Sunt lucruri de o complexitate morală excepțională pe care pigmeii nu le vor înțelege niciodată.