matcMoldova l-a pierdut în seara zilei de ieri pe poetul, prozatorul, publicistul și dramaturgul Dumitru Matcovschi. Poetul a murit aseară, la 23.20, într-un spital privat din Chișinău. Maestrul avea 73 de ani.

Dumitru Matcovschi a suportat o intervenție chirurgicală pe 14 iunie. Atunci i-a fost extirpată o tumoare de pe creier. De atunci, acesta a rămas internat.

Reamintim că în mai 1989, poetul a suferit un grav accident rutier, în urma căruia s-a aflat în comă timp de jumătate de an. Au urmat ani buni de recuperare la Moscova, București și Chișinău.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Rașcov, din fostul județ Soroca. După studiile primare și secundare, în anul 1956 devine student la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea „Istorie și Filologie”.

Debutul editorial se produce în 1963 prin placheta de versuri „Maci în rouă”. În 1969 apare volumul de versuri „Descântece de alb și negru”, care imediat după apariție este interzis de cenzura sovietică, considerat subversiv. Cartea, în varianta inițială, nu a mai văzut lumina tiparului. Matcovschi a fost ales membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru, recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

(356 accesari)