După un fost consilier al lui Ion Iliescu, PSD face la Curtea Constituțională o nouă numire strict politică

Imagine implicită

ponta iliescuFostul deputat UDMR Attila Varga a fost validat, în ședința de astăzi, de plenul Camerei Deputaților, cu un scor zdrobitor: 254 voturi „pentru” și doar 3 voturi „contra”. Politicianul maghiar a fost susținut încă de la început de PSD, care nici nu a mai făcut vreo nominalizare.

Validarea lui Varga vine la o zi după ce plenul Senatului i-a dat undă verde pentru Curtea Constituțională deputatului Marian Enache, fost vicepreședinte al FSN și membru al PDSR, ApR și UNPR, consilier prezidențial al lui Ion Iliescu în perioada 1992-1993. Varga și Enache vor ocupa două din cele trei locuri ce vor deveni vacante, în curând, la Curtea Constituțională. Al treilea judecător, cel care va prelua mandatul de la Augustin Zegrean, va fi numit de președintele Klaus Iohannis.

Attila Varga a fost avizat pozitiv de Comisia juridică a Camerei Deputaților, în urmă cu aproximativ o lună, cu 13 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”, după ce foștii săi colegi au constatat că „din punct de vedere legal și formal”, politicianul UDMR „îndeplinește condițiile pentru numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională”. Este vorba de pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de „peste 18 ani în activitatea juridică și în învățământul juridic superior”.

Or, în intervalul 1990-2012, Varga a fost deputat UDMR de Satu Mare. Deci, în total, 22 de ani de mandat de parlamentar și doar în paralel a desfășurat activități didactice (în calitate de lector universitar și cadru didactic asociat) la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca.

În lunga perioadă de parlamentar, udemeristul s-a remarcat prin semnarea a trei propuneri legislative de înființare a comunei Racșa, dar și prin susținerea proiectelor referitoare la pensiile parlamentarilor și la împărțirea României în 16 regiuni de dezvoltare, din care una formată din județele Covasna-Harghita-Mureș, iar alta, din Bihor-Sălaj-Satu Mare.

Altfel, deputatul UDMR a avut o prezență destul de discretă în Cameră. În sesiunea 2008-2012, de pildă, a luat cuvântul de doar trei ori, cifră care include depunerea jurământului.

Ratarea PNL

Nu mai puțin semnificativ este că PNL pare să fi ratat complet momentul important al negocierilor din Camera Deputaților în vederea nominalizării unei persoane care să preia funcția de judecător al CCR de la Tudorel Toader (propus de PNL). Concret, liberalii au propus-o tot pe Mona-Lisa Neagoe, care nici nu s-a prezentat la audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Reamintim că Mona-Lisa Neagoe, vicepreședinte al Tribunalului București, a mai fost propusă de PNL, dar la Senat, în februarie 2015, pentru a ocupa locul devenit vacant prin demisia judecătorului Toni Greblă. Neagoe a obținut atunci, în Comisia juridică a Senatului, cele mai multe voturi, dar a pierdut în plen în fața propunerii PSD, Simona Maya Teodoroiu, la o diferență de 14 voturi.

Tot Mona-Lisa Neagoe a fost propusă de PNL, recent, și la Senat, pentru a ocupa funcția de judecător al CCR deținută în prezent de Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR). Aceasta a pierdut, marți, cursa în fața deputatului Marian Enache, susținut de PSD, ALDE și UNPR.

Sursa:digi24.ro