DW: Transnistria se sufocă economic şi agită „pericolul războiului” pentru a devia atenţia
Regresul economic al regiunii transnistrene continuă. Restanţele salariale cresc chiar şi după ce autorităţile separatiste au redus, în februarie 2015, salariile „bugetarilor” cu 30%. Liderul separatist, Evghenii Şevciuk, acuză Chişinăul şi Kievul de blocaj, iar „societatea civilă” cere ajutor Rusiei.
Pretinsul „ministru al finanţelor” din regiunea transnistreană, Elena Ghirjul, a comunicat administraţiei centrale a „statului” autoproclamat că acumulările la bugetul regiunii au scăzut de la începutul anului cu peste 55% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, dar au fost luni în care acumulările au scăzut şi cu 70%. Din această cauză, doar jumătate din salariile pentru luna aprilie, reduse cu 30%, au fost achitate până la această oră.
Volumul exporturilor din regiunea transnistreană a scăzut de la începutul anului cu 26 la sută, iar importurile cu 21,5 la sută. Aceasta după ce Guvernul de la Kiev a interzis trecerea produselor accizabile prin punctele de trecere Cuciurgan şi Platonovo, de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Aceste fluxuri au fost transferate de către Kiev către cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei controlate de autorităţile de la Chişinău. Autorităţile transnistrene se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei şi acuză noi blocaje economice din partea Chişinăului şi Kievului.
Şevciuk acuză Chişinăul şi Kievul de „blocadă economică”
Liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk, a pus întreaga responsabilitate pentru ceea ce el a numit „regresul economic al Transnistriei” pe seama autorităţilor moldovene, pe care le acuză că ar urmări „blocada economică a regiunii”. „În 2014, partenerii noştri din Republica Moldova au intensificat blocada sistemului bancar şi a transportului de mărfuri. Aceste acţiuni, care nu se regăsesc în niciun document, provoacă daune grave pentru economia transnistreană şi afectează bunăstarea cetăţenilor noştri”, a declarat Şevciuk.
Mai mult, aşa-zisul comitet de anchetă de la Tiraspol a pornit, săptămâna trecută, un dosar penal pe faptul refuzului autorităţilor de la Chişinău de a prelungi licenţa de activitate a mai multor întreprinderi din stânga Nistrului şi cheamă la audieri oficiali de la Chişinău în calitate de martori, dar nu precizează cine anume trebuie să se prezinte. Asta după ce Camera de Licenţiere a Republicii Moldova a refuzat să prelungească licenţa unuia dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice din regiunea transnistreană „Buket Moldavii”. Chişinăul a înaintat cerinţe suplimentare întreprinderii pentru prelungirea licenţei de import de materii prime şi pentru cea de producere a băuturilor alcoolice. Chişinăul solicită întreprinderilor din stânga Nistrului respectarea legislaţiei moldoveneşti pentru producţia alcoolului etilic. Este vorba de contorizarea materiei prime utilizate şi a producţiei finite, dar şi de instituirea controlului fiscal de la Chişinău.
Rusia nu mai trimite bani
Problemele economice ale regiunii transnistrene s-au agravat după ce Rusia a încetat să mai trimită bani în enclava separatistă. Rusia a refuzat pentru prima dată să ofere asistenţa financiară în valoare de 100 de milioane de dolari, solicitată de către liderul separatist, iar de la 1 ianuarie 2015 adaosul de 100 de ruble transnistrene pe care îl primeau din partea Rusiei pensionarii din Transnistria a fost înjumătăţit.
Potrivit „Expert Grup” de la Chişinău, regiunea este extrem de vulnerabilă la şocurile externe, fapt ce s-a acutizat odată cu înrăutăţirea situaţiei economice din Ucraina şi Federaţia Rusă şi respingerea de către autorităţile de facto a Acordului de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE.
Propagandă
Presa de la Tiraspol şi aşa-zisele organizaţii „non-guvernamentale” încearcă să mute atenţia opiniei publice de la problemele economice grave în sfera politicii externe şi agită pericolul războiului.
Un grup de organizaţii publice din Transnistria au cerut protecţia preşedintelui rus Vladimir Putin în cazul unei ameninţări externe. „Cerem protecţie de la Vladimir Putin în cazul în care ar apărea o ameninţare asupra Transnistriei, el fiind cel care ne poate garanta pacea pe teritoriul nistrean”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Femeilor din regiunea transnistreană, Tatiana Dolyşneaya.
Reacţia organizaţiilor publice a apărut după ce Ucraina a denunţat mai multe acorduri bilaterale cu Rusia, inclusiv cel de cooperare în domeniul militar, care permitea aprovizionarea şi rotaţia trupelor ruse dislocate în stânga Nistrului.
Sursa: Deutsche Welle