Totodată, misiunea de observare a constatat că candidații independenți sunt tratați în mod inechitabil.

Promo-LEX reiterează necesitatea de a obliga, după exemplul alegerilor prezidențiale, pe toți candidații pentru funcția de primar să prezinte semnături în susținerea sa, și nu doar pe cei independenți. De asemenea, în opinia Asociației pentru Chișinău și Bălți semnăturile solicitate sunt exagerate ca număr, comparativ cu numărul de semnături ce urmează a fi colectate de către candidații la funcția de deputat în circumscripții uninominale. Regretabil este și faptul că femeile nu beneficiază de avantaje în colectarea semnăturilor – în comparație cu alegerile parlamentare. În contextul alegerilor locale noi din 20 mai 2018, Promo-LEX a monitorizat, inclusiv, cazurile de discurs instigator la ură, sexist și instigare la discriminare în mesajele concurenților, precum și alte forme de intoleranță manifestate public.

Potrivit Promo-LEX, candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură.

Misiunea a mai raportat că după înregistrarea în calitate de candidați în alegeri, cel puțin doi dintre aceștia, Ion Ceban – PSRM și Reghina Apostolova – Partidul lui Şor, au efectuat cheltuieli pentru activități electorale estimate la 160 441 de lei: PSRM – 151 703 de lei, PPȘ – 8 738 de lei.

Totodată, Promo-LEX semnalează că nici un concurent electoral nu și-a deschis cont Fond electoral, prezumând încălcarea legislației prin efectuarea cheltuielilor în afara contului “Fond electoral”. Către 17 aprilie 2018 CEC nu a publicat niciun raport financiar al concurenților electorali – partide politice.

Activitatea Misiunii de Observare a Alegerilor se desfășoară pe durata perioadei electorale prin implicarea a opt observatori pe termen lung (OTL) în toate circumscripțiile electorale constituite pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018.

Sursa:jurnal.md