Elevi mai puţini, profesori mai puţini

Imagine postare

109383_135984382936920

Numărul elevilor în sate a scăzut cu aproape 5 la sută. Cu toate acestea, numărul profesorilor a rămas practic acelaşi, atestându-se o scădere de doar 0,05 la sută. Sunt rezultatele unui recensământ şcolar, realizat la comanda Ministerului Educaţiei. Profesorii sunt mai puţini şi pentru că  numărul elevilor în clase a crescut pînă la 20 de la începutul anului şcolar.

Maia Sandu, ministrul Educaţiei a declarat: „În pofida faptului că numărul de elevi a scăzut din cauza situaţiei demografice nefavorabile, numărul de cadre didactice a scăzut doar cu 0, 05%. Ministerul Educaţiei va depune în continuare eforturi pentru a păstra profesorii încadraţi în sistemul educaţional”.

Datele studiului mai arată că se simte o creştere a absenţelor elevilor: cu peste 3 la sută în ciclul primar, 7 la sută în cel gimnazial şi respectiv 6,6 la sută în liceu. Tot în recensământ se arată că în luna octombrie a anului trecut nu erau şcolarizaţi 215 copii din cei plcaţi cu părinţii peste hotare: 46 de copii clasa I-IV şi 169 de copii V-IX.

Pe de altă parte, studiul scoate în evidenţă că în clasele cu 20 de elevi, s-a înregistrat o medie mai înaltă.