Emil Hurezeanu, despre situația din UE: Rolul României va crește

Imagine implicită

hurezeanu emilRomânia ar putea să câștige în importanță, în contextul european actual. Este afirmația făcută de Emil Hurezeanu, la emisiunea „Jurnalul de seară”. Jurnalistul a amintit de noul președinte al Poloniei, un eurocritic, și a menționat alegerile care vor avea, la toamnă, în această țară, dar și în Spania.

„Idealurile acestui domn Duda, declarate înainte de campanie, țin de idealurile lui Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei – n.r.). El este pentru orbanizare, pentru o revenire la valorile, dacă vreți, egoiste, național-liberale, în sensul polonez”, a spus Emil Hurezeanu, la Digi24.

Andrzej Duda este cunoscut ca un politician conservator, eurosceptic moderat.

Jurnalistul a mai spus că înainte de cei opt ani de guvernare a liberal-conservatorilor (partidul fostului președinte Bronislaw Komorowski), Polonia era „cazul separat, un fel de Mare Britanie în Răsărit, care tot timpul punea sub semnul întrebării tot ce se întâmpla în Uniunea Europeană”.

„Acum, pericolul va fi ca Polonia să intre într-un fel de coabitare dificilă, dar nu atât de dificilă, pentru că la toamnă sunt și alegeri parlamentare și în siajul acestei victorii, s-ar putea să câștige din nou alegerile, ca să formeze guvernul, partidul acestui domn Duda, care deocamdată va guverna cu partidul domnului Komorowski”, a mai spus Emil Hurezeanu, adăugând că Andrzej Duda „nu este antieuropean, ci eurosceptic și germano-sceptic”.

Jurnalistul a mai spus că Spania și Polonia, țări în care la toamnă vor avea loc alegeri parlamentare, „se pot înscrie în următoarele luni pe o orbită problematică pentru Uniunea Europeană”.

„Dacă și Spania și Polonia vor intra în acest con mai critic în raport cu mersul Uniunii Europene, va veni rândul României să salveze situația. Rolul României va crește, dacă rămâne așa cum e acum, o țară stabilă din punct de vedere politic – noi știm mai multe – acum vedem lucrurile din afară. Vedeți lucrurile ca și cum ați fi la Bruxelles, un eurocrat, și ați vedea că Germania se ceartă cu Grecia, Franța nu mai e prea fericită ținând de braț Germania, poate nici invers, că Polonia și Spania își dau fardul la o parte și spun că nu merg lucrurile chiar atât de bine, mai ales cum a dorit Germania, Marea Britanie e oricum într-un fel de disidență. O țară ca România, cu atuurile ei strategice, care țin de o oarecare omogenitate a opțiunii proeuropene, proamericane, s-ar putea să câștige în importanță”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Sursa:digi24.ro