Emil Hurezeanu: Republica Moldova este un stat captiv

Imagine implicită

hurezeanu emilPovestea dispariției unui miliard de dolari din conturile unor bănci din Chișinău este o poveste de corupție maximă și de lipsă evidentă, patentă, de vigilență, spune scriitorul Emil Hurezeanu. Este vorba despre absența justiției, absența poliției, absența statului și iscusința borfașilor, iscusința briganzilor, a declarat analistul la Digi24.

„Prea multă vreme Republica Moldova a fost…nu i-aș spune un no man’s land, pentru că am mult respect pentru oamenii care locuiesc acolo, dar este o zonă-tampon, o zonă vitregită, între puteri mai mari, între așteptări divergente ale vecinilor mai importanți, o lume atrasă de Europa, poate încă de România, în aceleași timp (atrasă – n.r.) de amintiri și interese noi înspre Rusia”, spune Emil Hurezeanu.

Analistul adaugă acestor cauze formulele politice „aproximative, care s-au mărginit la epuizarea secvențelor subzistenței politice” și faptul că nu s-a luat în vedere un proiect mai mare, strategic.

„Pentru Moldova orice proiect strategic mai mare ar fi însemnat un da sau un nu în favoarea unirii cu România, în favoarea intrării în Europa sau în favoarea orientării definitive către Rusia. Or oamenii s-au ferit, politicienii au vrut să aibă propria lor provincie, care a fost acest stat și care a fost capturat”, a punctat jurnalistul.

Amintirea Uniunii Sovietice, prin partidul comunist, prin Partidul Socialist, joacă încă un rol mai mare decât oriunde într-o fostă republică sovietică independentă, subliniază el. „E un teren mlăștinos, când e vorba de finanțe, de bani, de aranjamente în care absența justiției, indiferența paznicului, care e poliția, și reflexul ăsta al îmbogățirii rapide între lumi care se schimbă dau acest rezultat”, a arătat Emil Hurezeanu.

Sursa:infoprut.ro