Eşecul operaţiunilor ”Codul Penal” şi ”Graţierea” are efecte devastatoare în USL. Ponta sau Antonescu, cine îşi va asuma ruperea Uniunii?

Imagine postare

imagesVictor Ponta şi Crin Antonescu au renunţat la limbajul diplomatic şi se acuză făţiş de miniciună, ambii jucând fără menajamente pentru  ruperea USL. Întrebarea esenţială este: cine îşi va asuma eşecul USL, cine va fi responsabil pentru această rupere? Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu doresc să fie declaraţi vinovaţi pentru această schismă. 

Haosul din USL este rezultatul unei săptămâni dezastruoase din punct de vedere al imaginii pentru USL. Construită pe relaţia personală a celor doi lideri, soliditatea Uniunii pare una extrem de fragilă după ce Ponta şi Antonescu au renunţat la orice fel de măsuri de precauţie şi şi-au aruncat vorbe grele în spaţiul public. Dacă la începutul lunii noiembrie, Adrian Năstase, vorbea despre faptul că USL a intrat în etapa “căsătoriei din interes”, acum se pune direct problema ruperii Uniunii. În tot acest scandal din interiorul USL, Ponta şi PSD construiesc o majoritate alternativă în Parlament cu ajutorul traseiştilor de la PPDD, iar liderul PSD pune sub semnul îndoielii susţinerea lui Antonescu la prezidenţiale.

Eşecul desantului legislativ din această săptămână în care s-a încercat ca în Parlament să fie impuse legea minelor, modificări ale Codului Penal plus legea amnistiei şi graţierii nu a rămas fără urmări în conducerea USL. Mai mult, Antonescu şi Ponta au avut de negociat nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională, dar şi un nou preşedinte director general la TVR. USL stă pe un butoi de pulbere, tensiunile fiind alimentate cu atât mai mult cu cât 2014 este un an electoral important, iar funcţia de prezidenţiabil rămâne o opţiune deschisă pentru PSD.

Roşia Montană  – prima mare falie Ponta – Antonescu

Proiectul minier de la Roşia Montană a generat prima falie majoră între Crin Antonescu. În timp ce la Palatul Victoria, Ponta şi toţi miniştrii aprobau o hotărâre pentru proiectul minier, Crin Antonescu a spus răspicat că se opune acestui proiect legislativ. Tensiunile dintre liderii USL păreau să fie estompate, când, după două luni de discuţii pe marginea acestui subiect, Ponta şi Antonescu au convenit să fie votată noua lege a minelor, negociată în Parlament. Surpriza a venit la votul de marţea trecută din Parlament, când proiectul legislativ nu a întrunit numărul necesar de voturi. Deşi USL  o majoritate de aproape 70% în Parlament, legii minelor i-au mai trebuit 44 de voturi pentru adoptare. Ponta l-a acuzat pe Antonescu că a încercat să-l lase în ofsaid, liderul PNL i-a arătat aritmetica parlamentară care arăta că social-democraţii au fost cei care au lipsit de la acest vot şi că 15 pesedişti aflaţi în sală nu au votat legea. Şi de la PNL, 25 de deputaţi au ajutat ca proiectul să pice.

Codul Penal şi reacţia ambasadelor

Modificările la Codul Penal operate în mare secret săptămâna trecută au reprezentat un alt punct sensibil pe agenda USL. După ce modificările au fost făcute în secret în Comisia Juridică de un “grup de parlamentari iniţiaţi şi votată de plenul Camerei Deputaţilor, nervozitatea în USL a apărut după reacţia ambasadelor. Faptul că ambasadorii au intervenit şi au cerut explicaţii pentru modificările aduse Codului Penal a produs o nou scurt-circuit pe traseul Ponta – Antonescu. În timpce Ponta s-a scuzat că nu a ştiut despre aceste modificări, el fiind present la înmormântarea lui Nelson Mandela, Antonescu, dacă în prima fază a susţinut modificările, a revenit, susţinând că a fost incomplet informat.

Amnistia şi graţierea

Cel mai fierbinte subiect în relaţia Antonescu – Ponta s-a dovedit a fi cel legat de proiectul privind amnistia şi graţierea. Operaţiunea “Graţierea” a fost atent pregătită de PSD pentru a fi o reuşită. Victor Ponta susţine că a existat chiar un acord din partea lui Crin Antonescu pe această temă la o şedinţă a USL, liberalul chiar cerându-i să dea o Ordonanţă de Urgenţă. Informaţia este dezminţită categoric de Crin Antonescu, care îi aduce lui Ponta de alte minciuni spuse în cursul acestui an.

Preşedintele Băsescu a intervenit şi el, spunând că Ponta şi Antonescu au avut o înţelegere pe acest subiect. A intervenit şi Dan Voiculescu, care a scris pe blog că Antonescu şi Băsescu s-au înţeles să-l bage la închisoare.

Concret este că proiectul legislativ a fost adoptat ilegal în Comisia Juridică, într-o şedinţă paralelă cu cea oficială. De asemenea, marţi dimineaţa Crin Antonescu a anunţat că liberalii vor vota împotriva proiectului de lege, ceea ce i-a determinat pe social-democraţi să scoată proiectul de pe ordinea de zi. Proiectul legii amnistiei şi graţierii se află în schimb pe ordinea de zi de mâine, dar acum social-democraţii solicită retrimiterea lui la Comisie, în timp ce PNL vrea respingerea lui în plen.

Antonescu şi ideea stupidă a lui Ponta

Liderul PNL le-a spus colegilor de partid în şedinţa de vineri că Ponta a venit cu ideea stupidă ca proiectul legii amnistiei şi graţierii să treacă în Parlament, în timp ce liderii Uniunii să se prefacă că sunt împotrivă lui. Ponta a reacţionat dur, acuzându-l pe Antonescu că şi-a minţit colegii şi că nu se află la prima situaţie de acest gen.

“Profund mâhnit”, după cum s-a autodeclarat, Antonescu a respins orice acuzaţie venită din partea lui Ponta, reamintindu-i acestuia că a fost dovedit mincinos de mai multe ori.

“Pe mine nu mă mai interesează împăcări, nu mă mai interesează prietenii, când se ajunge la aşa ceva nu ne mai putem pune asemenea probleme. Pe mine mă interesează însă să salvăm decenţa”, a fost răspunsul lui Antonescu.

TVR,  CCR şi Ministerul Culturii

În ultima săptămâna, Crin Antonescu şi Victor Ponta au negociat dur şi conducerea TVR, numele viitorului judecător la Curtea Constituţională, dar şi propunerea pentru ministerul Culturii.  Prima propunere a PSD pentru CCR, fostul peremist Lucian Bolcaş, a picat după ce a fost acuzat de antisemitism. Deşi în primă fază îl acceptase pe Bolcaş, Antonescu a fost cel care a spus pentru prima dată că ar fi oarecare probleme în privinţa sa, din cauza opoziţiei Institutului Elie Wiesel.

Propus de PNL pentru funcţia de preşedinte director general al TVR, Rareş Bogdan nu este pe placul PSD. Într-o poziţie de forţă, social-democraţii au replicat prin faptul că îl vor susţine pe Valentin Nicolau pentru această poziţie. Lucrurile urmează să fie tranşate în această săptămână.

După câteva zile în care i-a ţinut pe jar pe liberali, premierul Ponta a acceptat să trimită nominalizarea deputatului Gigel Ştirbu la Palatul Cotroceni. Ponta nu a evitat însă să spună că îşi dorea o personalitate culturală pentru acest minister şi nu un om de partid.

Ruperea USL şi dragostea pentru USL

În discursul public al liderilor USL revine obsesiv afirmaţia că Uniunea nu se poate rupe din cauza partidelor pe care le conduc. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu vor să fie consideraţi vinovaţi de acest eşec, fiind conştienţi de riscurile la care se expun din punct de vedere al imaginii.

“Dacă Antonescu vrea să rupă USL, eu nu vreau”, a aruncat vina Ponta spre Antonescu.

Întrebat dacă este iminentă o rupere a USL după Anul Nou în contextul în care acest gen de lucruri, care privesc disputele în USL, continuă, Antonescu a răspuns că da.

„Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da. Dar câtă vreme suntem în activitate, ca să spun aşa, câtă vreme lucrurile care ţin de guvernare, de legislaţie se desfăşoară normal, şi salut în sensul acesta faptul că PSD a înţeles să retragă Legea amnistiei sau să o amâne sau ce fac dânşii cu ea, dar în orice caz să nu mai fie agendă, încercăm să mergem înainte”, a replicat Antonescu.

Perspective prezidenţiale

Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt în clipa de faţă principalii candidaţi cotaţi cu şanse să intre în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ruperea USL ar însemna şi o reconfigurare a scenei politice, în sensul că PSD ar strânge în jurul său sateliţii PC şi UNPR, în timp ce PNL va trebui să colaboreze din opoziţie cu PDL.

Raportul de forţe în Parlament s-ar echilibra, majoritatea fragilă pe care o are în acest moment PSD fiind unul din motivele pentru care nu a luat încă decizia finală – eliminarea PNL de la guvernare. În schimb, liberalii vor trebui să ia decizia rămânerii alături de PSD şi în ce măsură această variantă le asigură succesul la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.

Cheia întregului an 2014 va fi de modul în care PSD şi PNL vor reuşi să închidă problema prezidenţiabilului, deoarece pretenţiile PSD de a avea un candidat pentru Palatul Cotroceni, vor însemna inevitabil, ruperea USL.

Sursa: gandul.info