„Etajul 2”, un film despre realitatea neretușată
Doar două zile ne despart de lansarea filmului „Etajul 2”. La producția de mediu – metraj a muncit o echipă tînără, care s-a angajat să realizeze filmările operativ și calitativ. Filmul prezintă o istorie emoționantă a unui personaj ajuns în scaunul cu rotile.
Trebuie să cunoașteți că mesajul filmului este inspirat din viața noastră de zi cu zi. „Ne pasă de viitorul tinerilor din țara în care ne-am născut cu toții. Vrem să atragem atenția asupra relaților între copii și părinți. De asemenea, să atragem atenția guvernanților asupra faptului că tinerii își găsesc greu un loc de muncă, nu-și pot permite o locuință și alte lucruri indispensabile pentru un trai decent”, spune producătorul filmului Trofim Guțanu.
Nu este deloc întîmplător titlul acestui film – Etajul 2. Acesta este simbolic. Semnifică centrul acțiunii, face legătura personajului cu trecutul și prezentul, cît și distanța pînă a se integra în societate după ce a ajuns în scaunul cu rotile.
Glasul.md a aflat că filmările s-au produs în Chișinău și Criuleni. S-a filmat din aprilie pînă la sfîrșitul lunii august, timp de 21 de zile. Insuficiența banilor și problemele de ordin tehnic au tras de vreme. S-a lucrat intensiv, astfel, că într-un moment, una din protagoniste s-a pomenit că și-a pierdut vocea. Trofim Guțanu ne-a povestit că ghinionul s-a întîmplat tocmai cînd urmau să filmeze ultimele scene. „Am filmat de la 7 dimineața pînă în zorii următoarei zile. După cîteva ore bune de pregătire a decorului, se dă startul acțiunii, dar sunetiștii întrerup. Ana Mardare își pierduse vocea, vorbea răgușit. Colac peste pupăză – ne aflam tocmai la Criuleni și farmaciile începeau programul de lucru mult mai tîrziu. La 4 dimineața dăm o fugă la urgență. O doamnă somnoroasă ne spune că spitalul n-are medicamente, ne scrie un preparat și ne spune că nu va muri dacă n-are voce. Pînă la urmă ne-am descurcat noi”, ne-a comunicat producătorul „Etajului 2”.
Trofim Guțanu spune cu regret că tinerii cineaști nu sunt sprijiniți și o idee de acest fel solicită multă agitație pînă se găsește un partener, un sponsor. Potrivit lui, în Republica Moldova ar fi mult mai ușor de produs filme, dacă ar fi bani, mai ales că țara are talente. Totodată menționează că pirateria este și ea o problemă pentru a putea dezvolta cinematografia de acasă.
„Publicul din țară trebuie să vadă această producție, pentru că este din inimile noastre. Fiecare dintre noi o să ne regăsim în acest film de 34 de minute și o să privească lucrurile așa cum sunt întîlnite și confruntate, fără a fi retușate”, îndeamnă producătorul filmului „Etajul 2”.
Guțanu zice că este mulțumit de ceea ce a ieșit. Va participa la concursuri internaționale și atunci cînd va aduna suficienți bani, va produce o altă peliculă.
Glasul.md informează că producția va fi lansată în premieră pe 12 octombrie la cinematograful „Gaudeamus” din Capitală.