Eticheta, egalitatea armelor și prietenii seculari, de Vasile NĂSTASE

Imagine postare

vasile-214x165După ce nesimțitul procuror Zubco s-a întîlnit în Pădurea Domnească cu nesimțitul judecător Pleșca și alți braconieri de soi din anturajul justiției lui Plahotniuc, și au ucis un om fără să răspundă, barem, cu o demisie de onoare, mi se pare nițel hazardat să ne întrebăm de ce s-a întîlnit șeful CSJ a lui Plahotniuc cu avocatul personal al lui Plahotniuc într-un băruștean din centrul capitalei? Adică ce au avut de pus la taclale două incompatibilități – Poalelungi și Nagacevschi. 

Se știe că mai marele de la CSJ a lui Plahotniuc e recidivist. Călcător pe greble. După ce a fost prins cu motanul în sac de către presă și mai ales de SIS și înalți oficiali din Comisia parlamentară pentru securitatea statului, că într-o singură zi s-a întîlnit de două ori în locuri în care nu avea voie să se afle (vorbim de mitingul de “management” raiderist din bordeiul lui Damir, finul oligarhului de Grozești, dar și de „odihna” în aer liber în compania controversată de la vila prezidențială de la Condrița, unde s-a întreținut cu amicii săi Berlinski, Timofti, Tănase, Filat și SIS-ul mai știe cine, în data de 7 aprilie 2012), acum reacția protagoniștilor a fost una neobișnuit de calmă. Da, zic slujbașii lui Plahotniuc, ne-am întîlnit, suntem prieteni de o sută de ani și am vorbit despre nepoțele, păpușici și Moș Crăciun. Adică, de, unul zicea de nepoțele, păpușici și Moș Crăciun, altul, însă, că ar fi discutat… legi. Mă rog, e o mică contradicție în declarații, dar astea sunt detalii, nu prea contează în economia concluziilor cetățenești….

Că, la urma urmelor, parcă poți găsi un locuștean mai potrivit pentru dezbateri legislative dintre doi subalterni ai Păpușarului decît restaurantul cu denumirea „academico-parlamentară” Simpozion? Imaginați-vă cum amicii seculari abordau vîrtos, printre ceaiuri și cafele, titluri și articole de lege, combinate cu strigăte antice de genul Evrica!, am rezolvat, dacă modificăm legile acestea nedrepte, justiția va înflori ca o magnolie! Nici chiar la seminarele cu participarea europenilor Poalelungi nu a riscat să vină cu asemenea propuneri, anturajul nu permitea, trebuia să mai aștepte puțin, să vină în contact direct cu specialiști de talie internațională gen „bostonezul-adessit” Vaaaaalllllll Gurvits!!! Prins cu afacerile oligarhului, acesta nu s-a putut, probabil, prezenta și s-a decis să se discute cu Nagacevschi, să vadă ce zice avocatul care a lăsat deputăția pentru a sluji o cauză Nobil-ă, nu cumva amendamentele legislative contravin intereselor antreprenorului. Dar astea, iarăși, sunt detalii.

De ce nu au negat, prin recidivă, bizara întîlnire de la Simpozion cei doi prieteni seculari? E simplu, nu pentru că grebla ar fi devenit pentru ei un corp delict. Întîmplarea a făcut ca tocmai în ziua și la ora respectivă, și tocmai în localul cu pricina să aibă loc o întrunire a unor persoane publice, destul de publice, unele chiar de notorietate. Atît de publice, încît unele și-au permis chiar să se salute cu cele două entități aflate în flagrant conflict de interese, șeful CSJ a lui Plahotniuc și un avocat pe numele său Nagacevschi, foarte întîmplător avocatul personal al Păpușarului urmărit de Interpol, beneficiar al atacurilor raider, cel mai contestat și detestat nume în barometre și sondaje de opinie populară! Dar astea iarăși sunt detalii, să nu ne abatem de la esențial.

În Codul Civil al Republicii Moldova, cartea de căpătîi a justiției, există un principiu pe care îl aplică foarte rigid Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Se numește principiul egalității armelor. Acuma să uităm despre detaliile în care se ascund diavolii, să ne concentrăm asupra acestui principiu și să ne întrebăm retoric, pînă la Strasbourg și înapoi, – sunt egale șansele a doi avocați oponenți în aceeași cauză, dacă unul dintre avocați este Nagacevschi, iar judecător este prietenul său secular Poalelungi?

Întrebarea este valabilă și în cazul în care am substitui numele Nagacevschi cu… Berlinschi, un alt prieten secular al lui „Mihal Denisîci”. Adică al lui Poalelungi.

Ca să vezi, un fost judecător la CEDO nu găsește nimic ieșit din comun în asemenea întîlniri dubioase. E curios și faptul că acest Poalelungi, fost judecător la CEDO, este surprins tocmai în compania unor indivizi controversați din anturajul Păpușarului, nu și a unor avocați onești asupra cărora nu planează suspiciuni de legături periculoase cu oligarhia și care l-au demascat în mod public pe capul listei Magnițki, varianta moldovenească. Și astea sunt detalii, pe care omul nu le înțelege și basta. Dar poate colegii săi de la Strasbourg să ne lumineze. Ce-ar fi să-i întrebăm, că întrebarea vină n-are!

Imaginați-vă, ca într-un vis numit coșmar, ce reacție ar fi avut avocatul „poporului” și al „neamului” Nagacevschi, dacă în perioada comunistă l-ar fi surprins pe șeful CSJ, oricine ar fi fost acela, într-un restaurant de lux, punînd justiția oligarhică la cale cu un avocat din anturajul lui Voronin! Nu e greu de imaginat, dar acesta e doar un detaliu și nimic mai mult!

Cîte milioane de euro vor gestiona alde Poalelungi, Pleșca, Micu, finul lui Nagacevschi, Corochii, Garaba, Gurin, Plahotniuc, Filat, Guma… pentru reformarea justiției? 60 de milioane? Un fleac. Plătesc europenii…

Concluzia acestui material este una simplă – dacă finanțatorii externi nu se trezesc din minciuna pe care au născocit-o cu „povestea de succes” a tîlharilor de lux și nu înțeleg că sunt furați de niște bandiți ordinari, mîine va fi tîrziu, șansa integrării R. Moldova în UE se poate irosi pentru totdeauna! 

P.S. E cineva care a avut dosare și le-a pierdut „moldovenește” celor doi prieteni seculari, avocat oponent fiind Nagacevschi, iar judecător Poalelungi?