1În zilele de 14-15 noiembrie, Asociația Convergențe Europene și AC Pro-Basarabia și Bucovina au adus campania EU Votez Pro-Europeni! (www.euvotez.eu) în satele Slobozia-dușca și Hrușova din raionul Criuleni, precum și în Piața Centrală din Chișinău.

Voluntarii din cadrul campaniei au discutat cu cetățenii, le-au distribuit materiale conținând informații despre avantajele integrării europene și le-au înmânat mai multe articole promoționale.

2Cei mai mulți dintre beneficiarii campaniei s-au arătat interesați de mesajul campaniei și deschiși de a promova ei înșiși direcția europeană a R.Moldova, prin participarea la votul din 30 noiembrie.

ACE și ACPBB le mulțumesc voluntarilor, precum și think-tank-ului Expert-Grup pentru disponibilitatea de a fi pus la dispoziție conținutul de pe site-ul www.budgetstories.md.

Importanța alegerilor din acest an este una covârșitoare, iar deznodământul acestora va comporta, din nou, aceleași semnificații geopolitice, civilizaționale și valorice. Rezultatul scrutinului depinde într-o mare măsură de cetățenii cu drept de vot care-și vor stabili preferințele electorale către finalul campaniei și care vor defini majoritatea parlamentară.

Prin urmare, parcursul european al Republicii Moldova se află atât în mâinile celor care au luat deja decizia de a-și da votul candidaților pro-europeni, precum și în mâinile indecișilor pro-europeni, dar care ezită, din varii motive, să participe la vot. Absenteismul indecișilor pro-europeni se poate dovedi cu atât mai grav, cu cât orice vot în minus poate însemna revenirea la putere a forțelor anti-europene, respectiv reinstaurarea unui regim autoritar, anti-național și retrograd.

9Asigurarea unei majorități parlamentare pro-europene este dezideratul suprem exprimat prin vocea partidelor pro-europene, a societății civile, a intelectualilor, blogger-ilor, personalităților publice, precum și a celorlalte categorii de cetățeni conștienți.

Reieșind din cele expuse, echipa ACE lansează un apel către toți susținătorii parcursului european al Republicii Moldova, prin care îi invită să se alăture campaniei EU VOTEZ PRO-EUROPENI!, prin promovarea logo-urilor și a banner-elor de pe site-ul www.euvotez.eu.

ACE își asumă distribuirea articolelor și a accesoriilor campaniei pe parcursul lunii noiembrie. Suntem deschiși oricărui tip de colaborare de natură să contribuie la îndeplinirea scopului campaniei EU VOTEZ PRO-EUROPENI!

12Campania face parte din programul UE vine la tine acasă!, lansat în 2011 în R.Moldova.
Contacte: www.euvotez.eu, e-mail [email protected], telefon (00373)68583838 / (0040)743778940 (Tudor Cojocariu, coordonator proiecte ACE), #euvotezproeuropeni.

Asociația Convergențe Europene (ACE) este o organizație neguvernamentală din România care, prin proiectele pe care le desfășoară, contribuie la consolidarea relațiilor dintre românii din țară și cei din jurul granițelor, prin promovarea valorilor europene și capacitarea tinerilor cu potențial. Înființată în 2011, asociația a organizat o serie de evenimente și conferințe cu tematici care dezbat situația românilor din afara granițelor și colaborează constant cu instituțiile statului român responsabile de susținerea românilor din afara țării.

Implicarea tinerei generaţii în procesele de dezvoltare şi integrare a comunităţilor româneşti din afara României, încurajarea participării tinerilor la viaţa socială a membrilor comunităţii şi cultivarea sentimentului de solidaritate sunt doar câteva dintre obiectivele ACE.

13Asociația, în colaborare cu alte instituții și asociații, a organizat 3 ediții ale unei școli de vară pentru tinerii din afara României, în cadrul cărora participanții au vizitat instituţii ale statului, au luat parte la dezbateri interactive şi întâlniri cu oficiali români. În cadrul școlilor de vară, au fost dezbătute teme despre metodele de implementare a modelelor europene în domeniul educației, oportunităţile de studii în România, politicile statului român în ceea ce priveşte sprijinirea comunităților românești, cooperarea culturală interregională, valori europene ale toleranţei şi multiculturalismului.

De asemenea, ACE a fost implicată în organizarea unor vizite de lucru la Parlamentul României cu funcționarii din legislativul de la Chișinău, alte proiecte cu tineri jurnaliști și funcționari din administrația publică locală din R.Moldova.

ACE a implementat și susținut următoarele proiecte:

16*Școala de vară Noi, cetățeni interactivi ai Europei, edițiile I, II și III;

*Vizita de studiu Experiența de integrare europeană a României. Modulul parlamentar;

*Programul de promovare a valorilor europene UE vine la tine acasă!;

*Discuția direcționată cu tinerii jurnaliști din R.Moldova (format Chatham House), Agenda comună publică România-R.Moldova;

*Vizita de studiu Convergențe Jurnalistice peste Prut, constând într-o serie de discuții dintre tinerii jurnaliști din R.Moldova și reprezentanții instituțiilor din România.

*Dezbaterea publică Beneficiile Acordului de Asociere, adresată locuitorilor R.Moldova, regiunea Găgăuzia, or. Vulcănești.
18*Dezbaterea publică Beneficiile europenizării. Experiența României, adresată tinerilor din R.Moldova, regiunea 21Găgăuzia, or. Comrat.

(118 accesari)