eugen-doga„Moldova trebuie iubită nu cu vorba, ci cu fapta. Ce folos că spune că iubeşte Moldova, dar face ticăloşii?”. Declaraţia aparţine compozitorului Eugen Doga şi se referă la politicianul Igor Dodon care, la începutul lunii aprilie, a lansat un spot publicitar în cadrul campaniei sale „Iubesc Moldova”, utilizând lucrarea lui Eugen Doga „Codrii mei frumoşi”.

Compozitorul a relatat în cadrul unei conferinţe de presă că a fost contactat iniţial de şefa unei reviste de glamour din Chişinău, Angela Sârbu. Aceasta i-a solicitat permisiunea să utilizeze piesa „Codrii mei frumoşi” în spotul publicitar „Iubesc Moldova”. „M-am bucurat, deoarece iubesc Moldova, am avut încredere că melodia care are o vârstă de 40 de ani va căpăta un suflu nou prin intermediul acestui mesaj. La solicitarea doamnei, am încheiat un contract cu SRL „Independent Media”.

Dodon, „personaj duşmănos şi compromis”

Însă, la 1 aprilie, imediat ce am văzut spotul, am şi întors cei 400 de euro şi am solicitat rezilierea contractului. Nu ştiam că lucrarea mea urma să fie folosită în cadrul campaniei lui Dodon, un personaj duşmănos şi compromis prin aventurile sale politice. Doamna Sârbu nu avea niciun drept să-mi ascundă în ce scop urma să fie utilizată această piesă”, a declarat Doga.

La rândul său, avocata maestrului, Viorica Grecu, a declarat că reprezentanta lui Dodon, la întrebarea despre ce va fi spotul, i-a informat că acesta promovează „dragostea de ţară” şi că ar fi un spot pozitivist. „Angela Sârbu a trecut sub tăcere cine e subiectul acestui spot la etapa precontractuală. Imediat ce a vizionat spotul, maestrul a solicitat rezilierea contractului şi retragerea spotului de pe internet şi mass-media. La 7 aprilie, contractul a fost anulat. La întrebarea de ce ne-a ascuns faptul că melodia urma să fie folosită în spotul lui Igor Dodon, dna a spus că dl Doga ar fi trebuit să ştie că acest slogan, ‘Iubesc Moldova’, îi aparţine lui Dodon.”

Adevărata faţă a lui Dodon

„Să înţeleg că eu stau şi îi studiez opera lui Dodon!”, a ironizat maestrul, „ce, acesta a privatizat dragostea pentru Moldova?”
Eugen Doga s-a arătat indignat şi de faptul că „tovarăşul Dodon” a ales să lanseze spotul pe 7 aprilie. „El a chibzuit minuţios data lansării, şi anume 7 aprilie, când s-a produs crima din PMAN. La această dată, eu am susţinut în Sala cu Orgă Suita nr. 6 dedicată evenimentului. La concert au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, băieţii care au fost atunci în piaţă. Nu l-am văzut pe tovarăşul Dodon şi camarazii săi printre aceştia. Iată care e adevărata lui faţă.

„Ce e cu acest personaj?!”

„Codrii” e pentru cei care iubesc muzica, nu pentru cei care îndeamnă la dezbinare şi separatism. Oare suntem orbi, nu avem mamă, ce e cu acest personaj?! Urăşte tot ce are legătură cu neamul şi rădăcinile noastre. N-aş fi scris baletul „Luceafărul” dacă aş fi privit lucrurile ca Dodon, nu aş fi ştiut de Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Dodon n-a făcut decât să aprindă spiritele şovine ale unor ruşi din Chişinău. Piesa mea nu-şi are locul în hora sa politică”, a spus Doga.

În replică, liderul PSRM Igor Dodon a scris pe un site de socializare: „Eu apreciez melodiile compozitorului Doga. Dar nu comentez bâlbele şi mesajul senil al fostului membru al PCUS şi al actualului român Doga. Am fost surprins că are un limbaj atât de buruienos. Îmi pare rău că am nimerit fără să vreau într-o asemenea situaţie. Spotul Moldova-moldoveni-moldovenesc are succes şi cu alte melodii”, s-a arătat convins Dodon.

Sursa:jc.md

(46 accesari)