EUreporter: Comunitatea internaţională, îndemnată să blocheze finanţările pentru RM din cauza lui Plahotniuc; Nu-şi poate permite să fie văzută ca susţinătoarea unui gangster

Imagine implicită

eureportComunitatea internaţională, inclusiv Uniunea Europeană, este îndemnată să nu deblocheze fonduri pentru Republica Moldova până la o investigaţie completă care să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care stau în spatele jafului secolului, comentează publicaţia europeană EUreporter.

Jefuirea sistematică a băncilor din Moldova a provocat nemulţumire în întregul spectru politic. Cu toate acestea, singurul politician care a ajuns după gratii în legătură cu furtul de la bănci este fostul prim-ministru Vlad Filat. El este un adversar înverşunat al lui Vladimir Plahotniuc, care este considerat principalul beneficiar al furtului.

Potrivit EUreporter, care îl citează pe jurnalistul Dmitri Ciubaşenco, a venit timpul UE, SUA şi al structurilor internaţionale să intensifice presiunile asupra Moldovei de a iniţia o anchetă completă şi aprofundată privind implicarea personală a lui Plahotniuc în scandalul bancar.

Incapacitatea de a-i aduce pe responsabili în faţa justiţiei aminteşte de un alt scandal, vânătoarea din Pădurea Domnească, care a implicat oficiali moldoveni de rang înalt şi care s-a soldat cu moartea unui tânăr om de afaceri. Numai presiunea internaţională, în special din partea oficialilor UE, a forţat Chişinăul să dezvăluie adevărul despre circumstanţele acestui caz.

În cazul recentului scandal, lucrurile se desfăşoară la fel, în loc să fie efectuată o investigaţie aprofundată, iar autorităţile moldoveneşti şi Plahotniuc sunt acuzaţi de ştergerea urmelor. Dmitri Ciubaşenco a relatat pentru EUreporter că au fost înregistrate o serie de decese misterioase ale unor persoane care ar fi putut dezvălui secretele acestei fraude.

Este vorba inclusiv despre deputatul Ion Butmalai, care s-ar fi împuşcat de două ori în piept, dar şi de Mihai Bolocan, director de departament în cadrul BNM, care a murit intoxicat cu gaze în propria casă.

Un alt caz este al şoferului unei maşini blindate a Băncii de Economii, care a dispărut în circumstanţe misterioase. Maşina a fost găsită ulterior arsă, împreună cu un număr mare de documente care conţineau informaţii importante despre jaf.

Totodată, un fost angajat al Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac, se ascunde în străinătate după ce a fost ţinta unei tentative de asasinat.

Între timp, jurnaliştii care au scris despre jaf sunt intimidaţi, inclusiv Natalia Morari, care a primit „avertismente” de la persoane necunoscute.

Potrivit lui Dmitri Ciubaşenco, o metodă de presiune asupra guvernanţilor de la Chişinău ar putea veni din partea FMI prin reţinerea tranşei de împrumut. Însă faptul că UE sau SUA ar putea avea o relaţie cu o astfel de figură controversată şi nepopulară precum Plahotniuc îi îngrozeşte pe mulţi moldoveni, spune jurnalistul. „Nimeni nu-l consideră pe Plahotniuc proeuropean. El este pro-Plahotniuc şi procorupţie”, a declarat jurnalistul.

Plahotniuc deţine un întreg imperiu media, iar influenţa sa se face simţită la toate nivelurile vieţii în Moldova, inclusiv în sistemul judiciar şi cel de afaceri.

Acuzat de-a lungul anilor de crime multiple, inclusiv de trafic de fiinţe umane, corupţie la scară largă, dar şi de implicare în aşa-numitul jaf al secolului, Plahotniuc niciodată nu a fost cercetat în mod oficial.

„El nu doar controlează ţara, el o deţine. Dar el este, de asemenea, omul cel mai urât din ​​ţară, cu un antirating de 90%”, a adăugat Ciubaşenco, accentuând că magnatul are o reputaţie atât de toxică încât chiar şi prietenii săi politici, de obicei, încearcă să păstreze distanţa în public.

Jurnalistul consideră că dosarul „Jaful secolului” ar putea fi accelerat de o eventuală anchetă a SUA privind implicarea lui Plahotniuc în scandalul bancar din Moldova, iar o figură-cheie aici ar fi Mihail Gofman, fost şef în cadrul CNA.

L.Todd Wood de la Washington Times scrie: „Adevărul şocant este faptul că o mare parte din aceşti bani au fost acordaţi Moldovei de FMI şi alte instituţii financiare occidentale; Pe scurt, banii au fost furaţi de la contribuabilii occidentali”.

În prezent, Gofman se află în SUA, unde a dezvăluit mai multe dovezi în legătură cu jaful secolului şi cu presupusa implicare a lui Plahotniuc. Un alt controversat om de afaceri, Ilan Shor, arestat în cadrul acestui dosar, de asemenea, ar putea avea dovezi incriminatoare împotriva Plahotniuc.

Potrivit lui Ciubaşenco, comunitatea internaţională trebuie să intensifice presiunile asupra Chişinăului, inclusiv prin intermediul unei anchete internaţionale. Între timp, Plahotniuc continuă să se prezinte ca un „prieten al Occidentului”. Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a participat recent la un forum organizat de Plahotniuc. Totodată, oligarhul a pozat la Washington alături de Victoria Nuland.

„UE poate să insiste ca următorul program de finanţare din partea FMI pentru Republica Moldova să fie strict condiţionat de reforme care vor scăpa ţara de oameni odioşi precum Plahotniuc. UE poate insista, de asemenea, cu privire la alegeri prezidenţiale corecte şi libere în noiembrie”, îl citează publicaţia europeană pe Ciubaşenco.

Potrivit EUreporter, întrucât banii de la băncile din RM au fost spălaţi prin intermediul băncilor din state membre ale UE, Europol trebuie să joace un rol-cheie într-o investigaţie internaţională.

Mesajul transmis de Ciubaşenco este: comunitatea internaţională nu îşi poate permite să fie văzută ca fiind susţinătoarea unu unui gangster, conchide EUreporter.

Sursa:jurnal.md