Europa Libera: RAPORT FEM 2014. Judecatorii, procurorii si politistii din Republica Moldova, cei mai CORUPTI din lume

Imagine implicită

justitie coruptieJustitia din Republica Moldova este cea mai corupta din lume, potrivit Raportului Competitivitatii Globale, realizat anul acesta de Forumul Economic Mondial. Republicii Moldova i-a revenit ultimul loc, 144, în clasamentul tarilor lumii privind coruptia în sistemul judecatoresc.

Studiul arata ca, „platile ilegale si mita pentru obtinerea hotararilor judecatoresti favorabile” fac parte din cutumele moldovenesti, relateaza Europa Libera.

Reforma in justitie, procuratura si politie a fost declarata drept prioritatea numarul unu a guvernarii. In scopul minimalizarii gradului de coruptie in judecatorii, un prim pas facut a fost majorarea salariilor judecatorilor. Prin urmare, un magistrat primeste pana la 12 mii de lei, cel de la Curtea de Apel pana la 14.500 lei, iar judecatorul de la Curtea Suprema de Justitie incaseaza o leafa de 17 mii de lei. Sporirea salariilor a condus in mod automat la sporirea pensiilor, pe care unii judecatori nu au ezitat sa le revendice in marimea rezultata din noua grila de remunerare. Desi salariile au crescut, majoritatea inlesnirilor acordate magistratilor pentru a li se compensa nivelul jos de salarizare de alta data au fost mentinute. A fost redusa cu 50% doar indemnizatia de concediere a magistratului, ceea ce i-a determinat pe 39 de judecatori, constata expertii, sa depuna cereri de demisie pana la intrarea in vigoare a prevederii.

Uniunea Europeana s-a angajat sa sustina financiar reformarea justitiei din Republica Moldova cu 60 de milioane de euro, bani transferati in transe pe masura punerii in aplicare a angajamentelor asumate de guvernarea de la Chisinau. In septembrie 2014, UE a anuntat ca a taiat cu aproape 2 milioane de euro ultima transa virata Moldovei din cauza nereformarii procuraturii si a unor restante in reformarea justitiei. Expertii constata la unison ca politicul influenteaza fara scrupule sistemul juridic din Republica Moldova, iar coruptia ramane o problema majora, dovada fiind Indicele Perceperii Coruptiei, evaluat de Transparency International, care nu atesta progrese majore. In 2013, pe fundalul crizei in alianta de guvernare, au fost pornite mai multe dosare de rezonanta pe fapte de coruptie impotriva unor demnitari.

Insa, au ramas fara finalitate deoarece, potrivit societatii civile, acestea au vizat sensibilitati politice.Reforma Procuraturii este tergiversata fara a se prezenta opiniei publice justificari credibile, macar de ochii lumii. Intre timp se dau lupte de culise intre conceptii divergente ale caror miza este pastrarea unor parghii de control a procurorilor.Reformarea politiei, prezentata drept o istorie de succes, nu a condus inca la schimbarea perceptiei pe care au contat autorii reformei. 35 la suta dintre cetatenii moldoveni nu au deloc incredere in politie, arata Barometrul de Opinie Publica din aprilie anul acesta. Oamenii si-au pierdut increderea in politie din cauza nivelului de coruptie.

O demonstreaza un alt studiu in care politistii sunt catalogati printre cei mai corupti, pe locul 5, dupa parlamentari, ministri, judecatori si politicieni, potrivit CBS AXA.Si totusi, politia pretinde pozitia de lider în reformarea organelor de ocrotire a ordinii de drept. Schimbarile in legislatie au separat politia de Ministerul Afacerilor Interne, care nu-i mai sanctioneaza si nici nu-i avanseaza in grad sau în functii pe politisti, si nu mai conduce direct subdiviziunile. Aceste atributii i-au fost delegate Inspectoratului General de Politie. Functionarii au fost scosi din birouri si repartizati in teritoriu. 1280 de politisti au fost înrolati în Inspectoratul National de Patrulare. Autoritatile se lauda ca in fiecare raion, în loc de o echipa de interventie, sunt cate 4-6 echipe.

Politistii sunt angajati prin concurs, trec testul de integritate si sunt verificati ce fel de stil de viata au, daca nu cumva pot fi suspectati de coruptie. Reformarea a insemnat si dotarea cu uniforme noi, cu automobile performante, supravegherea traficului cu camere de luat vederi, deocamdata doar in cele mai aglomerate intersectii si aplicarea de amenzi in baza de inregistrari video, excluzandu-se tratamentul preferential al unor conducatori auto cu pile.
Sursa: inprofunzime.md