Europa Liberă, restul, aș vrea să rămână la fel!

Imagine implicită

Orasul Demnitatii 1În atenția instituției de presă Europa Liberă
Dreptul la replică

Europa Liberă de la Chișinău se preocupă în preajma acțiunii de protest de mîine, 13 septembrie, de CV-urile unor membri ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr, inclusiv de cel al subsemnatului.

Într-un text needitat, postat în grabă, instituția condusă de Vasile Botnari, fostul meu șef de la Tinerimea Moldovei, sunt prezentat ca un distrugător de presă, care și-a construit o biografie demnă de tomberon.

Nu vreau să intru în detalii despre cenzura de la Tinerimea Moldovei din anii de Glasnost, știu doar că tocmai unii colaboratori acuali de la Europa Liberă au fost cenzorii mai multor materiale incitante, deloc pe placul puterii comuniste, inclusiv articolul meu „Locul nașterii noastre”, o investigație fundamentală despre denumirile de străzi din Chișinău, articol care din acest motiv a fost găzduit de Literatura și arta și poate fi găsit acum pe portalul glasul.md.

Nu pot să nu observ cum, grăbiți să mă execute, emblematica instituție de presă trece cu vederea unele fapte pe care, sunt sigur, cetățenii noștri ar fi dorit să le afle. De exemplu, că am fost ales membru al Grupului de inițiativă pentru susținerea restructurării, împreună cu regretații Gheorghe Ghimpu, Ion Vatamanu, Andrei Vartic, în timp ce toate instituțiile din Chișinău erau obligate să țină ședințe deschise de partid, pentru a compromite lansarea organizației informale, inclusiv la Tinerimea Moldovei, ședință pe care am sfidat-o! Că pentru pichetările sediului Comitetului Central de partid am fost arestat și dus la instanța de judecată, unde, datorită judecătorului Tudor Panțîru, am scăpat doar cu o amendă. Că am fost printre primii tineri care și-au pus pe spate și pe piept anunțuri privind chemarea cetățenilor la primul miting din 1988, pe 6 iulie, fiind avertizat de organele de miliție și securitate. Că am fost unul dintre primii jurnaliști din Moldova care am acordat interviuri telefonice posturilor de radio Europa Liberă (!!!) și Vocea Americii, fiind mustrat de securistul de la Casa Presei! Că în 1989, cînd s-a declanșat revoluția din România, împreună cu reprezentanții presei am colectat ajutoare pe care le-am transportat pe calea ferată la Iași, că am luat cuvîntul în Piața Sfatului din capitala Moldovei medievale în timpul revoluției, iar apoi la televiziunea liberă de la București, susținînd libertatea poporului român. Că pe 7 noiembrie 1989 am oprit, împreună cu protestatarii FPM coloana de blindate a Armatei Sovietice, obligând-o să ocolească Piața Victoriei, acum a Marii Adunări Naționale, că în seara acelei zile am fost internat la spitalul nr. 3 cu o severă comoție cerebrală, fiind lovit la cap de bastoanele miliției lui Voronin. Că am condus caravana de automobile la Vilnius, în 1988, de unde, în condiții extrem de periculoase, am adus la Chișinău prima publicație a FPM, “Deșteptarea”, împreună cu Anatol Arhire, Ion Bogdacenco, regretatul Constantin Trubcă… Că am devenit din primul tur de scrutin, pe o circumscripție electorală, cel mai tînăr deputat, vicepreședinte al Comisiei de Validare și Etică a Parlamentului. Că am plecat, la îndemnul lui Ion Vatamanu și Victor Bucătaru de la Tineretul Moldovei (fiind primul în rândul pentru obținerea unei locuințe și la care am renunțat), la prima publicație cu grafie latină, Glasul, în calitate de secretar general de redacție. Că am votat Suveranitatea, Tricolorul, imnul Deșteaptă-te, române și Independența. Că am contribuit la votarea hotărârii privind recunoașterea independenței Lituaniei, Moldova fiind prima din lume care s-a încumetat să sfideze Moscova. Dacă măcar cîteva dintre aceste repere se regăseau în portretul diabolic “coordonat cu toți șefii”, conform colaboratoarei Valentina Basiul, searbăda constatare “Ziarist. Fost deputat în perioada 1990-1994.” ar fi fost una de înțeles.

“ Frate cu avocatul Andrei Năstase, cunoscut mai ales pentru dosarele oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa.” Și nu doar, dacă îmi permiteți! Șefii de la Europa Liberă ar fi trebuit să știe că datorită avocatului Andrei Năstase, absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, facultatea de drept, bugetul Republicii Moldova a fost salvat de un jaf de 140 de milioane de lei pus la cale de către niște escroci de la firma Norma, controlată de politicieni și judecători corupți, patru milioane de lei în cazul Aroma Floris, cu implicarea judecătorului Ion Druță, după care plînge în hohot pușcăria, acesta judecînd unul și același dosar și în prima instanță, și în ultima, la CSJ, lucru nemaipomenit în istoria universală a jurisprudenței! Mă opresc aici, deoarece doar pentru aceste două fapte, Andrei Năstase ar fi trebuit să fie tratat cu respect, nu cu aluzii sumbre la lucruri obscure doar în imaginații călătoare.

“A lucrat la ziarul „Glasul (naţiunii)”, una dintre publicațiile Mişcării de Renaştere Naţională. Ziarul nu mai apare pe hârtie.” Nu doar că a lucrat, am muncit 26 de ani fără întrerupere și mai sunt încă la datorie, dar, deoarece publicația este independentă din punct de vedere editorial, nu ne putem permite tirajarea ei.

“În ultimii ani numele lui a fost legat de deetatizarea şi privatizarea postului municipal de televiziune Euro TV, redenumit ulterior EU TV. În decembrie 2006, coaliţia PCRM-PPCD din Consiliul Municipal Chişinău a decis să înstrăineze prin vânzare cele două instituţii media pe care le fondase. Presa de la acea vreme a scris că postul de radio Antena C ar fi revenit comuniştilor, iar Euro TV – PPCD. Director interimar la Euro TV a fost numit Vasile Năstase. Potrivit foştilor jurnalişti de la EuroTV, Năstase a instituit cenzura, forțându-i-i în cele din urmă să părăsească instituţia. În scurt timp, la Euro TV au venit mai mulţi gazetari apropiaţi PPCD: Sergiu Praporcic şi Igor Burciu (redactor-şef şi redactor-şef adjunct la ziarul Flux).”

Alineatul de mai sus nu este doar tendențios, ci și curat murdar! Dacă autorii denigrării mele s-ar fi interesat, aflau de la primărie că încă în 2004 am depus dosarul pentru funcția de director Euro TV, concurs care nu s-a mai ținut. Că personal nu am avut nicio tangență cu deetatizarea postului în care, pe banii chișinăuenilor, își lustruia imaginea primarul Urechean.

Vasile Botnaru, de la Euro TV a fost concediată o singură persoană, soția domnului Petru Bogatu despre care vom vorbi mai jos. Știi pentru ce? Pentru că a dat pe post un fragment de 7 minute din cuvântarea lui Voronin pentru a face “dovada” că Euro TV servește partidului respectiv!!!

Asta în timp ce la Euro TV au avut loc dezbateri dure despre buletinele găsite în afara secțiilor de vot, ștampilate în dreptul PCRM, și trimise spre expertizare de mine personal!
Asta în timp ce am retransmis patru posturi TV din România, inclusiv TVR internațional.
Asta în timp ce Ambasadorul SUA de atunci a declarat că Euro TV a făcut cea mai echidistantă și profesionistă campanie electorală locală.

Asta în timp ce am promovat pe sticlă mai multe jurnaliste, printre care Stela Popa și Elena Robu.
Asta în timp ce am relatat, personal, în direct, eliberarea patrioților noștri din pușcăriile lui Smirnov.
Ciudată chestie, Europa Liberă nu este interesată să știe în proprietatea cui sunt astăzi cele două posturi municipale! Antena C a devenit Prime FM și este în slujba oligarhului Plahotniuc, iar Euro TV a ajuns să fie controlat de către hoțul de miliarde, Ilan Shor! De ce nimeni nu analizează evoluția în chestiune? De ce nimeni nu vorbește de soarta colectivului de la Antena C, alungat de conducerea instalată de Păpușar?

Interesează pe cineva că atunci în consiliul de administrație al postului Euro TV se aflau personalități marcante ale vieții publice de astăzi, inclusiv politologul Dan Dungaciu?

Interesează pe cineva că peste cinci luni am plecat din instituție, după ce i-am schimbat fața?
“La EU TV, Vasile Năstase a moderat o emisiune „Media Expres”. Atât la această emisiune, cât şi prin politica editorială a postului per ansamblu a făcut campanie pentru PPCD şi PCRM, care formau o coaliţie neoficializată.” Recunosc că unele emisiuni au fost tendențioase. Dar nu pot să nu amintesc edițiile în care au participat Dumitru Matcovschi, Eugen Doga, Vitalie Rusu, Vladimir Socor, Petru Vutcărău. Cred că nu trebuia să o prezint în formatul respectiv și nu pot să nu recunosc că au fost promovate interesele PPCD. Dar nu sunt categoric de acord cu promovarea comuniștilor, pentru că doar răuvoitorii ar putea accepta că valorile românești erau împărtășite de ciracii lui Voronin! Nu regret însă un lucru – că în cadrul emisiunii respective am spus adevărul despre Vlad Filat, contrabandistul. Despre privatizările dubioase pe care le-a dirijat, despre dosarul penal deshis în România pentru contrabanda cu țigări. Ceea ce spuneam atunci era repudiat de foarte multă lume care a făcut din Filat un idol fals. Acum, însă, lucrurile s-au lămurit. Contrabandistul și peste zece ani e contrabandist!

„Este de-a dreptul strigător la cer când un „torpilator” al presei libere încearcă să dea lecții de democrație. Ar fi bine ca dl Vasile Năstase mai întâi să „întoarcă” poporului postul „Euro TV” și să se mai intereseze de soarta acelor ziariști pe care i-a dat afară din motivul că aceștia n-au acceptat s-l slujească pe Voronin, așa cum le-o cerea”, a scris pe o reţea de socializare Petru Bogatu, fost coleg de baricadă cu Andrei Năstase.”

Alineatul de mai sus este o mostră de denigrare publică și lipsă totală de profesionalism. Nicio instituție de presă care se respectă cît de cît nu ar fi debitat asemenea enormități.

Să le trecem în revistă.

Nu ai dreptul deontologic să apelezi la opinia lui Petru Bogatu, alias Bogatov, absolventul Școlii Superioare a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, mercenarul de presă al mai multor politicieni, actualmente al lui Filat, cel puțin din motivul că este într-un evident conflict de interese, deoarece DOAR soția acestuia a fost demisă de la Euro TV.

De întoarcerea postului Euro TV (și Antena C!!! V.N) ar trebui să se ocupe justiția, nicidecum umila mea persoană, care a avut o funcție de angajat, nu de beneficiar. De minciunile gogonate adunate în doar o simplă propoziție – că aș fi concediat mai multe persoane și că politica postului era procomunistă – nici nu e cazul să vorbim, fiind vorba de o enormitate. Cristian Pohrib, Mihai Ghimpu, Vitalie Nagacevschi, Victor și George Roncea, Dan Dungaciu, iată doar cîțiva “procomuniști” care participau activ la dezbaterile moderate de mine la Euro TV.

“Fost coleg de baricadă cu Andrei Năstase.” Asta chiar e ridicol! Andrei Năstase este reprezentantul unei generații care nu s-a înfruptat, asemeni lui Bogatu, din treuca și ideologia comunistă. În ce privește baricada, cele două persoane se află în tranșee diferite. În timp ce Bogatu este exponentul de presă aservită oligarhiei criminale, Andrei Năstase este avocatul demnității și adevărului!
După emisiunea Interpol a Nataliei Morari cu participarea lui Andrei Năstase, unde am fost vizat, i-am cerut dreptul la replică și mi l-a promis. Apoi l-am sunat pe Vasile Botnaru și l-am invitat la o dezbatere de presă în Orașul Demnității. A declinat propunerea, evocînd șefii de la Praga. Ca la un fost coleg, i-am zis mai în glumă mai în serios că am fost director de televiziune, nu de penitenciar, cum insinuează unii.

Trecem și peste asta, am deja imunitate la atacuri mîrșav de exagerate.

Da, nu sunt cheie de biserică, dar nici demon!

Pe parcursul acestor ani am făcut lucruri frumoase, dar și greșeli.

Mi le asum. E pentru ultima oară cînd reacționez la tendențiozitate. E ultima dată cînd răspund mercenarilor partinici, ațîțați de filați și plahotniuci să compromită mișcarea protestatară a poporului.

Acum, dacă aș da timpul înapoi, aș șterge din biografia mea episodul Euro TV. Cu bune și rele.

Restul, aș vrea să rămână la fel!

Vasile Năstase, jurnalist