5555555-300x168Operaţiunea “antiteroristă” lansată de către Kiev cu scopul de a prelua controlul asupra estului Ucrainei de la separatişti proruşi pare să fie un eşec, la o lună de când a fost lansată, iar bazinul Donbas se poate transforma în altă Transnistrie, avertizează un expert.

“Operaţiunea s-a dovedit ineficientă deoarece forţele ucrainene nu erau pregătite pentru aşa ceva”, tranşează expertul militar Mikola Sungurovski, citat de Mediafax. Iaroslav Gonciar, adjunctul comandantului Batalionului Azov, o unitate de voluntari integrată în Garda Naţională ucraineană, are mai multe explicaţii pentru acest eşec: “trădarea poliţiei şi opoziţia populaţiei, la nivel local, alături de incompetenţa celor care planifică operaţiunile”.

Operaţiunea lansată la 13 aprilie avea obiective precise, şi anume dezarmarea rebelilor proruşi, eliberarea clădirilor ocupate (primării, sedii ale administraşiei regionale, poliţiei şi serviciilor secrete) şi restabilirea autorităţii Kievului în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate la frontiera cu Rusia şi în care trăiesc aproximativ şapte milioane de oameni.

“Nu vom permite Rusiei să repete scenariul din Crimeea în estul Ucrainei”, avertiza preşedintele interimar Olaksandr Turcinov.

În Crimeea, grupări armate proruse – susţinute, se pare, de către forţe speciale din cadrul armatei ruse – au preluat controlul asupra regiunii, după care au organizat un referendum, în pripă, care a condus, în martie la alipirea la Rusia a acestei provincii din sud-estul Ucrainei, o acţiune denunţată drept o anexare de către Kiev şi Occident.

Proruşii, mai puternici în prezent decât în urmă cu o lună

În prezent, regiunile Doneţk şi Lugansk, care formează împreună Donbas, scapă şi mai mult controlului Kievului, în comparaţie cu situaţia de acum o lună. Proruşii au preluat puterea în majoritatea oraşelor şi controlează o bună parte din aceste teritorii, cu excepţia notabilă a posturilor de la frontiera cu Rusia şi bazelor militare.

Duminica trecută, “republicile populare” autoproclamate la Doneţk şi Lugansk au organizat un referendum asupra independenţei lor, iar “republica” de la Doneţk a cerut Kremlinului să fie “alipită” la Rusia, o cerere la care, pentru moment, nu a primit răspuns.

Încă de la începutul “operaţiunii antiteroriste”, forţele loiale Kievului au arătat că nu erau în măsură să lupte în mod eficient împotriva insurgenţilor, în decurs de câteva zile mai multe elicoptere aparţinând armatei fiind doborâte, iar blindate uşoare şi tancuri grele au fost capturate de către rebeli, după ce au fost oprite într-un sat de către o mulţime ostilă – imagini umilitoare pentru armata ucraineană.

“Întocmirea bilanţului acestei operaţiuni nu are sens. Nu există niciun rezultat major, iar forţele ucrainene nu au absolut deloc mijloacele necesare restabilirii ordinii în regiune”, afirmă, la Kiev, Volodimir Fesenko, de la Centrul de Studii Politice Penta.

În opinia sa, operaţiunea militară nu va fi în niciun caz suficientă pentru soluţionarea problemei. “Nu va fi posibilă păstrarea Donbasului cu forţa. Acest lucru va fi posibil numai prin negocieri”, adaugă el, subliniind asupra necesităţii implicării în proces a elitelor locale, în frunte cu miliardarul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este “pivotul” economic al estului ucrainean.

Dacă operaţiunea militară nu este dublată rapid de negocieri, “Donbasul se va transforma încet-încet în Transnistria”, o regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, care nu este recunoscută de către nimeni, subliniază Fesenko.

sursa: abcnews.md

(148 accesari)