„Dorim să sprijinim Republica Moldova, dar nu putem să sprijinim Republica Moldova dacă nu avem garanția că, pe de o parte, banii sunt cheltuiți cu măsură și pentru obiective europene, nu pentru îmbogățirea unor oameni politici și nu vrem ca banii să fie aruncați pe fereastră în condițiile în care Guvernul din Republica Moldova nu vrea să lucreze cu noi. Or, Parlamentul European, Comisia Europeană au spus anul trecut foarte clar că e bine ca ceea ce a spus Comisia de la Veneția în privința legii electorale să fie respectat și nu să fie călcat în picioare. Chiar ieri s-a discutat în Parlament din nou în Comisia de afaceri constituționale împreună cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre valoarea profesională, înainte de toate, a expertizei pe care o pune la dispoziție Comisia de la Veneția. Și s-a citat și cazul Moldovei.

S-a spus foarte clar că Guvernul de la Chișinău, forțele politice trebuiau să țină seama de ceea ce a recomandat Comisia de la Veneția. Și au fost exprimate nemulțumiri legate de faptul că avizul Comisiei de la Veneția a fost ignorat de Chișinău. Noi am spus de asemenea în Parlamentul European acest lucru și, din păcate, până în ziua de astăzi am fost tratați cu dispreț, ni s-a spus că de fapt s-a ținut seama când orice copil de școală vede că au fost ignorate cu bună știință recomandările. Și s-a făcut acest pact între Plahotniuc și Dodon pentru a confisca jocul politic din Republica Moldova”, a declarat Cristian Preda.

În context, deputatul european a avertizat că „bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova este pusă sub semnul întrebării chiar de Plahotniuc și de Dodon”.

„Dacă ar fi ascultat ce li s-a spus acum un an, asistența macrofinanciară ar fi fost deja la Chișinău, în Republica Moldova, dar n-au vrut să asculte acest lucru și iată că ne trezim acum fără acești bani. Deci, nu avem nevoie de cuvinte frumoase și de așteptări luminoase, avem nevoie de acțiune și de încredere. Dacă au promis că fac ceva, trebuie să facă”, a mai spus Cristian Preda.

„În toamna trecută, noi am discutat despre o dezbatere și o rezoluție despre Republica Moldova. Eu am pregătit o rezoluție și de șase luni de zile am tot încercat să o readuc pe agenda plenarei, așa cum se decisese. Luni s-a pus și la vot această solicitare și, din păcate, am pierdut. Culmea e că argumentul care a fost adus în discuție de către Grupul socialist a fost: „Păi e o rezoluție veche”. Era veche, pentru că o respinseseră până acum, de aceea era că, dacă se accepta ceea ce eu am propus, fiecare grup politic ar fi avut posibilitatea să facă o rezoluție foarte la zi; nu era niciun fel de impediment. Problema este că, sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European peste Republica Moldova.

Eu nu sunt critic la adresa Republicii Moldova. Îi critic pe unii dintre politicienii din Republica Moldova, pe corupți, pe oligarhi și doresc să sprijinim Republica Moldova. Demersul meu, așa cum l-am și explicat, nu era altceva decât de a da un semnal din partea PE pentru a consolida ideea unei perspective europene pentru Republica Moldova. Acesta era sensul demersului meu, dar de teamă ca nu cumva să fie atins oligarhul Plahotniuc, unii s-au trezit să voteze împreună. Și, din păcate, asta s-a întâmplat și cu complicitatea Partidului Social Democrat din România, care crede că poate să ascundă gunoiul sub covor, sub preș, cum se zice în România, așa cum fac și acasă, așa vor să facă și cu prietenii lor din Republica Moldova”, a punctat europarlamentarul.

Sursa:jurnal.md