Guvernarea de la Chişinău se face că plouă şi nu recunoaşte că una dintre condiţiile asistenţei de 100 de milioane de euro este renunţarea la modificarea sistemului electoral. Europarlamentarul Cristian Preda afirmă însă că încercarea cuplului Plahotniuc-Dodon de a-şi asigura cu orice preţ locuri în următorul Parlament va costa mult cetăţenii RM, ori banii pur şi simplu nu vor veni dacă sistemul mixt va fi votat în a doua lectură, în pofida condiţionalităţilor UE.

„Dacă în următoarele săptămâni şi luni Dodon şi Plahotniuc vor discuta tot despre legea electorală şi nu despre cum să facă apropierea de standardele UE, sigur că de la Comisie NU vor veni bani. Se opreşte tot mecanismul. Până în decembrie oricum nu vin banii. Dacă până atunci cuplul Plahotniuc -Dodon se ocupă de legea electorală, partida e pierdută, că votează acum sau mai târziu. Dacă îşi închipuie că vor putea inventa o altă schimbare, mai şugubeaţă, vor primi aceeaşi replică de la Comisia de la Veneţia şi anume că nu se schimbă legea cu un an înainte de alegeri, nu este cinstit, actorii politici trebuie să aibă posibilitatea să se pregătească de alegeri ţinând seama de regulile jocului”, a declarat europarlamentarul, într-o invervenţie prin telefon la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Dacă nu le vine mintea cea de pe urmă şi se apucă să cosmetizeze, să modifice ce au votat în prima lectură şi să creadă că păcălesc pe cineva, se înşeală. Nu poţi să păcăleşti pe toată lumea la nesfârşit. Cine încearcă să se păcălească singur şi să păcălească pe alţii spunând că nu sunt condiţii puse trebuie să fie conştient de paguba pe care o aduce cetăţenilor. Dacă ar fi puţin lucizi cei care astăzi iau decizii, ar lăsa la o parte toate discuţiile astea stupide şi s-ar ocupa de lucruri care sunt cu adevărat importante pentru societate, nu de aranjamente pentru realegerea lor eternă. Degeaba încearcă acum să iasă basma curată, nu mai păcălesc pe nimeni. Şi cu atât mai mult n-o să poată păcăli cetăţenii, pentru că o să se vadă că nu vin banii”, a mai spus Cristian Preda.

Europarlamentarul mai spune că instituţiile UE văd acum foarte clar că guvernarea de la Chişinău îşi caută de propriile interese.

„Evident că vocile din Parlamentul European au înţeles că guvernul de la Chişinău nu e preocupat de chestiuni importante, ci de felul în care pot să-şi asigure mai uşor locuri în Parlament. Dacă cei de la PD, de la preşedinţie, se prefac că nu pricep acest mesaj, o să tragă de timp şi o să iasă o bălmăjeală din care nu se va putea ieşi. Pentru că de acum încolo toate voturile din Parlamentul European, nu doar PPE, sunt atente la ce se întâmplă în Moldova şi aţi văzut că toată lumea vrea să vadă că guvernanţii moldoveni se ocupă de cetăţeni, nu de ei înşişi. Este fundamental şi asta se măsoară foarte uşor”, a punctat eurodeputatul Preda.

Sursa:jurnal.md

(30 accesari)